Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglus och Nederländernas utrikesminister Bert Koenders i ordkrig. Bilder: TT
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglus och Nederländernas utrikesminister Bert Koenders i ordkrig. Bilder: TT

Nederländerna stoppar turkisk utrikesminister

Nederländerna kommer inte ge tillstånd till Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglus flyg att landa i landet, där han planerat att valkampanja. Çavusoglu har hotat med hårda sanktioner om han inte får som han vill.

ANNONS
|

– Ni kan stoppa vår utrikesminister från att flyga bäst ni vill, men från och med nu får vi se om era flyg kommer att landa i Turkiet, sa president Erdogan på ett möte i Istanbul, enligt BBC.

Vidare beskrev han landet som "nazisters och fascisters kvarlevor".

Flera europeiska städer har – med hänvisning till bland annat säkerhetsskäl – redan satt stopp för det styrande turkiska partiet AKP:s valaktiviteter bland exilturkar, som hålls inför en folkomröstning i april om att kraftigt utöka presidentens makt och befogenheter.

Kritiker menar att den föreslagna konstitutionen i praktiken skulle göra Turkiets president enväldig.

ANNONS

– Det raderar ut konstitutionens oföränderliga principer som sekulär, demokratisk republik och rättsstat. Det här paketet formarenregim enligt en persons nyck. Det här kallas för diktatur, sa Ali Seker, motståndarsidans lagstiftare till New York Times.

Den senaste staden i raden städer som stoppar AKP är Rotterdam, där där Çavusoglu hade tänkt delta i ett möte. Enligt stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb handlar det om att platsen där mötet skulle hållas inte längre var tillgänglig. Flera nederländska politiker hade dessförinnan uttalat sig negativt om mötet.

Turkietkännaren: "Spel för gallerierna"

Halil Karaveli är Turkietkännare och forskare vid Institutet för säkerhets- och utrikespolitik. Han säger att den hårda ordväxlingenär en win-win situation för Turkiet och Europa, speciellt för Nederländerna som har parlamentsval den 15 mars.

– Framförallt högerpopulisterna i Nederländerna har allt att vinna på att visa att de är emot Erdogan. Sedan blir Turkiet uppjagade och kan säga: "Titta, Europa är emot oss." Man använder varandra som fientliga objekt när det egentligen bara är ett spel för gallerierna, säger Halil Karaveli till GP.

Höjda röster från Turkiet har hotat att upphäva flyktingavtalet som skrevs på i mars förra året. Flyktingavtalet innebär i praktiken att alla migranter som tar sig in i Grekland via Turkiet men saknar giltiga resehandlingar skickas tillbaka till Turkiet. I utbyte mot detta utlovade EUbland annat att införa visumfria resor för turkiska medborgare inom Schengenländerna.

ANNONS

Halil Karavelimenar även att det kan låta mer dramatiskt än vad det egentligen är.

– Det kan låta väldigt krisartat och dramatiskt, men de grundläggande sakerna kommer inte förändras. Det är till exempel ingen risk att Turkiet säger upp flyktingavtalet med EU. Det ska mycket till för att den situationen ska förändras. Turkiet vill inte förlora pengarna de får från EU, säger Halil Karaveli.

Hotar med sanktioner

Utrikesministern säger i en intervju i CNN Türk att han ändå kommer, och att Turkiet kommer att svara med hårda ekonomiska och politiska sanktioner om han inte får tillstånd att flyga till Rotterdam.

De andra inställda mötena har bland annat lett till ett gräl mellan Tyskland och Turkiet, där Erdogan liknat tyska myndigheters agerande vid nazisternas metoder.

Han läxades sedan upp av tyska politiker.

– Till våra turkiska partner: Låt oss tala öppet och kritiskt, men låt oss komma ihåg den särskilda innebörden av vår nära relation, och hålla huvudet kallt, säger regeringens talesperson Steffen Seibert, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Nazijämförelser är alltid absurda och opåkallade, eftersom de bara leder till en sak – förminskandet av de brott mot mänskligheten som nazisterna begick, fortsätter han.

Även i Österrike och Schweiz har liknande möten stoppats.

Ökande spänningar

Den senaste tiden har spänningar mellan Turkiet och EU ökat, då Turkiet har uttryckt missnöje med att EU fortfarande inte har genomförtutlovat avtal om visumfrihet för turkiska medborgare.

ANNONS

Cavusoglu har låtit förstå att detta även kan påverka avtalet som EU har slutit med Turkiet för att stoppa flyktingvågen i Medelhavsområdet.

Han sa att Turkiet skulle presentera en sluttext i frågan.

– Och antingen kommer det att upphävas, vilket innebär visumfrihet och flyktingavtal, eller som kommer det införas, sa han enligt Reuters.

ANNONS