Aleksej Navalnyj.
Aleksej Navalnyj. Bild: AP/TT

Navalnyj avbryter hungerstrejk

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj avbryter sin hungerstrejk i ett ryskt fängelse, enligt ett inlägg på hans eget Instagramkonto. Läkare som träffat honom ska ha sagt: ”Snart kommer vi inte ha någon kvar att vårda”, skriver han på Instagram.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter 24 dagars hungerstrejk där den ryske regimkritikerns hälsa har rapporterats bli allt sämre. Hans personliga läkare Jaroslov Asjimkin sa i helgen att han kan dö ”när som helst.”

Navalnyj, Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker, inledde en hungerstrejk den 31 mars i protest mot att fängelset inte ville förse honom med den vård han kräver för sina rygg- och benproblem.

Ryska myndigheter har uppgett att de erbjudit honom vård. Aleksej Navalnyj har dock tackat nej då han kräver att få träffa en läkare som inte är kopplade till fängelset, vilket han inte fått.

LÄS MER:Aleksej Navalnyj förd till sjukhus

Enligt Instagraminlägget har han vid två tillfällen fått träffa civila läkare, som sagt till honom:

ANNONS

”Snart kommer vi inte ha någon kvar att vårda”, skriver Navalnyj.

Navalnyj: ”Tack så mycket”

I inlägget på Instagram skriver Aleksej Navalnyj att kravet på att få träffa oberoende läkare kvarstår. Han skriver dock att han börjat tappa känseln i ben och armar och att fredagens besked kommer efter samråd med de läkare han träffat.

”Men rådande utveckling och omständigheter i åtanke kommer jag att avsluta min hungerstrejk”, står det i inlägget.

Han skickar också en hälsning till alla de som stöttat honom under denna tid.

”Tack så mycket, jag kommer inte svika er.”

Stora stöddemonstrationer för Navalnyj

LÄS MER:Efter Putins tal till nationen – stora demonstrationer i Ryssland

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Sedan dess har flera omfattande demonstrationer ägt rum i Ryssland. Närmare 1 800 personer frihetsberövades under onsdagens demonstrationer i 98 ryska städer, där de uttryckte sitt stöd för den fängslade Navalnyj.

Fallet har också kommit att bli en storpolitisk affär. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan meddelade på söndagen att Kreml varnats för att "det kommer att bli konsekvenser om Navalnyj dör".

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse.

ANNONS