President Recep Tayyip Erdogan vid en militär ceremoni i Kocaeli i Turkiet. Pressad av ekonomin inför nästa års val, och en uppblossad fejd med Grekland, är kraven på Sverige och Finland för Nato-medlemskap ett sätt för honom att visa styrka, enligt bedömare.
President Recep Tayyip Erdogan vid en militär ceremoni i Kocaeli i Turkiet. Pressad av ekonomin inför nästa års val, och en uppblossad fejd med Grekland, är kraven på Sverige och Finland för Nato-medlemskap ett sätt för honom att visa styrka, enligt bedömare.

Nato-dialog i nya spänningar inom alliansen

Samtalen mellan Sverige, Finland och Turkiet i Ankara om Nato kommer att fortsätta. Men processen kan kompliceras av nya spänningar inom alliansen mellan Turkiet och Grekland.

ANNONS
|

Ankara ställer krav för att inte lägga in sitt veto. Det gäller i EU terrorstämplade PKK och andra kurdiska grupper som Turkiet ensidigt betraktar som terrorister, särskilt milisen YPG, som har spelat en viktig roll i den USA-ledda antiterroralliansens kamp mot och seger över IS i Syrien.

President Erdogan kräver att ett vapenembargo från 2019, infört mot Turkiet för landets intervention i Syrien, hävs. Det sker medan han hotar med nya militära operationer. Enligt den svenska krigsmaterielinspektionen har dock Sverige aldrig skickat vapen till kurderna.

Erdogan vill även att ett antal personer med kurdisk bakgrund utlämnas och som de turkiska myndigheterna anser har brottslig anknytning till för regimen förbjudna grupper.

ANNONS

Det är orimliga krav för en rättsstat som Sverige, men frågor som måste skötas med försiktighet och diplomati för att inte förhindra, eller snarare försena, anslutningsprocessen mer än nödvändigt i ett känsligt och utsatt säkerhetspolitiskt läge med ryska hot om militära motåtgärder.

Samtalen pågick under fem timmar i Ankara på onsdagen på statssekreterarnivå. Gästerna fick bland annat ”underrättelser” om PKK, enligt ekot. Turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoglu insisterar på att Sverige och Finland ska lämna försäkringar i skriftlig form och vara bindande. Han signalerar ytterligare samtal med de två skandinaviska staterna med deltagande av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt det finländska presidentkansliet förs i konstruktiv ton och ska fortsätta, heter det.

– Sveriges dialog med Turkiet pågår och som jag sagt tidigare så ser jag fram emot att stärka våra bilaterala kontakter med Turkiet vad gäller säkerhet och kamp mot terrorismen, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff med Europeiska rådets ordförande Charles Michel i Stockholm på onsdagen.

– Vi har kommit överens om att dialogen, som förs i en konstruktiv anda, ska fortsätta, skriver utrikesminister Ann Linde i sociala medier.

Magdalena Andersson säger:

– Vi kommer att gå igenom listan som Turkiet lämnat och försöka reda ut en del oklarheter som funnits i medierna och på olika håll. Det finns en del oklarheter att vi säljer vapen och vart våra biståndspengar går. Vi skickar varken pengar eller vapen till terroristorganisationer.

ANNONS

Nato i kontakt med Turkiet

Om Sveriges och Finlands medlemskapsansökan säger Charles Michel:

– Det kommer vid en viktig tidpunkt i Europa. Vi respekterar och stödjer ert beslut. Det kommer att göra Europa säkrare.

Statsminister Magdalena Andersson och Nato-landet Estlands premiärminister Kaja Kallas höll en gemensam pressträff på onsdagen. Estland stöttar Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen.
Statsminister Magdalena Andersson och Nato-landet Estlands premiärminister Kaja Kallas höll en gemensam pressträff på onsdagen. Estland stöttar Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger vid en presskonferens i Bryssel att Nato är i nära kontakt med såväl Turkiet som Sverige och Finland för att lösa tvisten kring medlemskapsansökningarna.

– Det är en pågående dialog med Sverige och Finland och vi är naturligtvis i konstant och nära kontakt med Turkiet. Det är möten på olika nivåer och telefonsamtal, säger Stoltenberg, som är övertygad om att det går att hitta en lösning.

– Alla medlemsländer är överens om att Natos öppna dörr-politik är och har varit en stor historisk framgång. Vi har bevisat gång på gång att när det finns meningsskiljaktigheter så sätter vi oss ner och hanterar dem, säger Jens Stoltenberg enligt TT.

Ansökningarna hanteras tills vidare parallellt. Jens Stoltenberg ser det som ett viktigt besked att länderna ansökte samtidigt.

Haavisto hoppfull om Nato-medlemskap

Vid ett tal vid World Economic Forum i Davos på tisdagen var den finske utrikesministern Pekka Haavisto hoppfull om att turkiska säkerhetsfrågor skulle kunna lösas och att vissa av dem inte är kopplade till Finland och Sverige utan andra Nato-länder.

ANNONS

Turkiet är ofta i konflikt med andra Nato-medlemmar, särskilt grannlandet Grekland. Det gäller det delade Cypern, tillgång till gasfyndigheter i Medelhavet, gränsdragning i Egeiska havet och flyktingar. Relationerna är spända efter flera kränkningar av det grekiska luftrummet. I måndags deklarerade president Recep Tayyip Erdogan att Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis "inte längre existerar" för honom. Han anklagade den grekiske ledaren för att under ett besök i USA ha försökt blockera försäljningen av amerikanska stridsflygplan av modell F-16 till Turkiet.

Sverige och Finland kommer att delta i Nato-toppmötet i Madrid i slutet av nästa månad. Det bekräftade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i Daviso på tisdagen. Han underströk vikten av att stärka Nato inför Rysslands fientligheter i Ukraina, och noterade att anslutningen av båda länderna skulle stärka alliansen och EU.

LÄS MER:Turkiet kräver skriftligt avtal med Sverige

LÄS MER:Kallas: "Ska hjälpa er på alla sätt vi kan"

LÄS MER:Expert: Retoriken mot Turkiet bör tonas ned

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS