Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nödanrop från havet – fartyg med smittade evakueras

Ett amerikanskt hangarfartyg med flera tusen besättningsmän kommer att evakueras på grund av coronaviruset. Samtidigt vädjar USA:s president Donald Trump för smittade ombord på vad som har blivit en flygande holländare: – Det dör där ute på fartyget.

Kryssningsfartyget Zaandam lämnade Buenos Aires den 7 mars och gick i hamn i Chile en vecka senare. Det fortsatte norrut men akuta problem uppstod när allt fler länder stängde sina gränser för att förhindra spridning av covid-19.

När smittan även upptäcktes ombord måste fartyget ligga för ankar utanför Panama City. Då hade fyra personer avlidit ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer hade influensaliknande symtom, enligt uppgifter i media.

Via systerfartyget Rotterdam kunde besättningen ta ombord mat, vatten och sjukvårdsmateriel. Drygt 400 av passagerarna kunder efter undersökning och tester gå över till Rotterdam medan Zaandam fick tillstånd att passera Panamakanalen med kurs mot Fort Lauderdale i Florida.

Båda fartygen var på väg dit med sammanlagt 2 500 passagerare när Floridas guvernör Ron DeSantis satte sig på tvären:

– Vi kan inte låta människor som inte ens kommer från Florida dumpas i södra Florida och ta upp värdefulla resurser, sade DeSantis till Fox News på måndagen.

Men Zaandams belägenhet fick stor uppmärksamhet och väckte starka reaktioner, även hos president Donald Trump i Vita huset. Vid en presskonferens sade han:

– De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten, sade Trump och lovade ringa DeSantis.

Oklart vem som har avgörandet

Men frågan är vem som bestämmer. Enligt Michael Udine, kommissionär i Broward County där Fort Lauderdale ligger uppger för Reuters att det är upp till en kommitté bestående av representanter från kustbevakningen, den lokala sheriffen och Floridas hälsodepartement att avgöra om ett fartyg ska förhindras att lägga till.

– Han kan ha en åsikt men jag tror inte det är hans beslut, säger Udine om DeSantis.

De båda fartygen beräknas nå Fort Lauderdale tidigast på torsdag kväll.

Det är inte första gången under coronakrisen som kryssningsfartyg har smittade ombord och tvingas i karantän. Däremot har det aldrig hänt att ett amerikanskt hangarfartyg måste evakueras på grund av smitta.

US Theodore Roosevelt har normalt omkring 5 000 man ombord och är navet i en grupp av örlogsfartyg med en enorm slagkraft, bland annat kryssningsrobotar, stridsflygplan och helikoptrar i olika taktiska roller. När Theodore Roosevelt lade till vid basen i Guam före helgen, på strategiskt flygavstånd till de aktuella oroshärdarna i Mellanöstern och Arabiska halvön, upptäcktes att flera sjömän var infekterade med virus.

I måndag sände befälhavaren Brett Crozier ett extraordinärt fyra sidor långt brev med en vädjan om hjälp. Hans krigsfartyg är trots sin fysiska storlek ganska trångt ombord och det finns begränsade möjligheter att skilja människor åt i utrymmen som matsalar, hytter, toaletter och duschar.

"Spridningen av sjukdomen är pågående och accelererar", skrev han och begärde att åtgärder vidtogs omedelbart, var tidningen San Francisco Chronicle först med att avslöja.

Crozier rekommenderade att över 4 000 sjömän isoleras eller sätts i karantän i två veckor så att ingen är smittad finns ombord. Omkring 10 procent av besättningen behöver vara kvar för att sköta kritiska funktioner på fartyget i hamn.

US Navy bekräftar inte hur många som är smittade, men enligt uppgifter i media rör det sig om omkring 90 personer. Merparten av de män och kvinnor som ingår i besättningen kommer att ha flyttas före helgen medan hangarfartyget desinficeras. Marinministern Thomas Moldy säger i en intervju med CNN:

– Problemet är att Guam inte har tillräckligt med sängar just nu, så vi för samtal med regeringen där för att se om vi kan få hotellplatser eller skapa någon form av tältliknande faciliteter.

På tisdagen hade över 700 amerikanska försvarsanställda testats positivt för virus. Det första dödsfallet tillkännagavs på måndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.