Mystiskt rosa sken var cannabisfabrik

Ett märkligt rosa sken höll invånarna i den sydaustraliska kommunen Mildura vakna under onsdagsnatten. Några undrade om det var jordens undergång eller kanske utomjordingar som var på besök. Men det rosa ljuset skulle visa sig ha en mer naturlig förklaring än utomjordiskt liv.

ANNONS
|

På onsdagskvällen var Tammy Szumowski hemma i sitt hus Mildura som ligger i den sydliga delstaten Victoria i Australien. Allt var som vanligt, tills telefonen ringde.

Det var Tammys mamma som ringde för att fråga om hon såg det märkliga rosa skenet utanför.

– Det var läskigt, men jag kunde lugna min mamma och sa att det säkert inte var något att oroa sig över, så att inte mina barn skulle få panik.

Tammy och hennes man Anthony Szumowski tog sina barn och körde till sina släktingar en bit bort.

Tammy Szumowski, hennes man Anthony Szumowski och barnen Lincoln, Keira och Ruby blev vittnen till det rosa ljusskenet. De funderade om det kunde vara en asteroid... eller kanske rent utav utomjordingar?
Tammy Szumowski, hennes man Anthony Szumowski och barnen Lincoln, Keira och Ruby blev vittnen till det rosa ljusskenet. De funderade om det kunde vara en asteroid... eller kanske rent utav utomjordingar? Bild: Privat

– Vi tyckte alla att det såg väldigt bisarrt ut och hade ingen aning om vad det kunde vara, säger Tammy Szumowski till GP.

ANNONS

– Är det en asteroid? En komet? Är det upp-och-ner-världen från tv-serien ”Stranger Things”? Eller är det utomjordingar?

Hennes pappa skojade att det var bäst att han åt upp sin middag illa kvickt, då jordens undergång stundade.

Ljuset kom från cannabisanläggning

Men det rosa ljuset skulle visa sig ha en mer naturlig förklaring än utomjordiskt liv.

Läkemedelsföretaget Cann Group kunde senare bekräfta att skenet kom från deras medicinska cannabisanläggning, där man hade råkat lämna mörkläggningsgardinerna öppna.

– Cannabisväxter kräver olika ljusspektrum för att uppmuntra deras tillväxt, säger Rhys Cohen, senior kommunikationschef på Cann Group Ltd till The Guardian.

– Man använder ofta ett rött spektrumljus. Normalt skulle anläggningen ha mörkläggningsgardiner som fälls ner på natten och som blockerar ljusskenet.

Tammy Szumowski laddade upp bilderna på Facebook och fick efter någon timme svar på vad det var som orsakat det rosa skenet.

– Då skrattade vi alla bara åt det, säger hon.

Cann Group Ltd var det första australiska företaget som fick licens för cannabisodling för medicinska och forskningsändamål. De fick ihop sin första kommersiella skörd i juni i år.

På grund av verksamhetens karaktär har anläggningens plats varit hemlig och är inte öppen för allmänheten.

LÄS MER:Polisen hittade knarkfabrik i lägenhet i Frölunda

LÄS MER:Polis upptäckte mindre knarkfabrik på Guldheden

LÄS MER:Tio döms för rekordstor cannabisfabrik

LÄS MER:Knarkodling mitt i villaområde – stank av cannabis

ANNONS