Mystisk raket har slagit ner på månen

Två nya kratrar på månen förbryllar Nasa. Astronomer har kartlagt hur de uppstod och när, och vet att det hände i samband med att en raket kraschade på himlakroppen. Men ingen vet vems raketen är.

ANNONS
|

I slutet av 2021 upptäckte en grupp astronomer att en raket var på väg mot månen. Själva nedslaget skedde den 4 mars i år och nu har Nasa, med hjälp av rymdsonden ”Lunar Reconnaissance Orbiter”, för första gången publicerat bilder av kraschen.

I en artikel publicerad på det amerikanska rymdorganets hemsida beskriver man omfattningen av kratern – som i själva verket består av två sådana.

– Det är coolt, just för att det är en oväntat resultat, säger Mark Robinson, professor i geologi, som arbetar med att ta fram bilder från ”Lunar Reconnaissance Orbiter”, till New York Times.

ANNONS

Den östra kratern är omkring 18 meter i diameter och överlappar den västra, som i sin tur är 16 meter i diameter. Ingen annan raket har orsakat dubbelkratrar på månen, och hopräknat sträcker de sig 29 meter i bredd.

Nasa jämför storleken på kratrarna med de från Apollo-rakterna som slog ner på månen i omgångar under 1970-talet. Den största gropen därifrån mäter 35 meter i bredd.

Vem sköt upp raketen?

Frågan som gäckar astronomerna nu är vad det var för rymdfarkost som nådde månen i våras. I nuläget är det högst oklart och inget land har anmält raketen som sin egen.

Nasas teori sträcker sig inte längre än till att spekulera i vad det kan vara som har orsakat en dubbelkrater. En rymdrakets massa är vanligtvis koncentrerad till änden, där motorn befinner sig. Mer än så vet ingen för närvarande.

– Det kommer alltid att vara mycket roligare än om prognoserna för kratern, dess djup och dess diameter, hade varit helt säkra, säger Mark Robinson.

ANNONS