Talibankrigare patrullerar en gata i Kabul på onsdagen. Tre dagar efter maktövertagande förekom protester på flera platser i landet.
Talibankrigare patrullerar en gata i Kabul på onsdagen. Tre dagar efter maktövertagande förekom protester på flera platser i landet. Bild: Rahmat Gul

Motståndsrörelse utmanar talibanerna

Flera personer uppges ha dött i en protest mot talibanerna i Jalalabad. Samtidigt utmanas de av en tidigare vicepresident som, säger han, aldrig tänker underkasta sig det nya styret.

ANNONS
|

Onsdagen var tredje dagen i Afghanistans nya tideräkning med talibanerna tillbaka vid makten. En av rörelsens högsta ledare har återvänt till landet. Arbetet med att bilda en regering och forma ett handlingsprogram pågår. Den tidigare afghanske presidenten Hamid Karzai har deltagit i samtal med företrädare för Haqqaninätverket, en islamistisk rörelse som terrorstämplas av USA.

Fortsatt kaos förekom vid huvudstadens flygplats. Men om ett visst relativt lugn råder på ytan i delar av Afghanistan finns en utbredd oro för om talibanerna ska införa den hårda regim som rådde på 90-talet. Eller om de, som antyddes vid en presskonferens på tisdagen, ska dra lärdom av historien och stå för ett mer inkluderande samhälle för alla.

ANNONS

Med några dygns perspektiv på talibanernas intåg i Kabul ses nu tecken på protester ute i landet.

En man håller ut en flagga under protesterna mot talibanernas i Jalalabad på onsdagen. Minst tre människor dog vid skottlossningen, enligt obekräftad uppgift.
En man håller ut en flagga under protesterna mot talibanernas i Jalalabad på onsdagen. Minst tre människor dog vid skottlossningen, enligt obekräftad uppgift.

Den östra staden Jalalabad föll utan strid bara timmar innan talibanerna nådde Kabul i söndags. I denna strategiska knutpunkt för förbindelserna med Pakistan förekom på onsdagen demonstrationer som urartade.

En video visar högljudda protester mot användningen av talibanernas flagga och till stöd för den gamla afghanska nationella flaggan. Skott hörs avlossas. Folkmassan skingras. Enligt Al Jazira dödades minst tre personer. En kameraman ska ha blivit attackerad när han skulle bevaka händelsen. Protester ska även ha förekommit i Kunar och Khost.

Talibanernas nya Islamiska emirat Afghanistan har hittills använt en vit flagga med en svart trosförklaring på. Den svarta, röda och gröna trefärgade flaggan som användes av demonstranterna anses representera den avsatta regeringen. Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid har sagt att diskussioner pågår om den framtida nationella flaggan, med ett beslut som ska fattas av den kommande regeringen.

Det finns flera uppgifter om hur talibaner uppträder på ett sätt som rimmar illa med den bild som talesmannen gav av rörelsen vid sin presskonferens på tisdagen. Marcus Yam, knuten till Los Angeles Times, vittnar om en incident nära Kabul flygplats på tisdagen. Talibaner ska ha skjutit i luften, riktade sina vapen mot människor och använde pinnar, rep och andra tillhyggen för att angripa civila. Minst en kvinna ska ha skadats och ett litet barn lämnats blodigt, rapporterar Al Jazira.

ANNONS

Nytt väpnat motstånd kan organiseras

Central för USA-alliansen i kampen mot talibanerna 2001 var Norra alliansen, med ett fäste i den svårtillgängliga Panjshirdalen nordost om Kabul. Där kan nu en väpnad motståndsrörelse vara på väg att organiseras mot talibanerna under landets tidigare vicepresident Amrullah Saleh. Han har utropat sig till agerande president efter att president Ashraf Ghani flydde landet i söndags och nu fått en fristad i Förenade Arabemiraten.

”Jag kommer inte att svika de miljoner som lyssnade på mig. Jag kommer aldrig att vara under ett tak med talibaner. ALDRIG", skrev Amrullah Saleh på engelska på Twitter innan han gick under jorden.

Amrullah Saleh, tidigare vicepresident i Afghanistan, lyssnar till ett tal av president Ashraf Ghani i mars 2020. Saleh tros nu försöka organisera väpnat motstånd mot talibanerna.
Amrullah Saleh, tidigare vicepresident i Afghanistan, lyssnar till ett tal av president Ashraf Ghani i mars 2020. Saleh tros nu försöka organisera väpnat motstånd mot talibanerna. Bild: Rahmat Gul

Han verkar ha dragit sig tillbaka till Panjshirdalen, enligt The Hindu. Det är enda området som talibanerna inte behärskar i landet och uppges nu vara en tillflykt både för civila och soldater ur regeringsförband och miliser.

Bilder har, uppger tidningen, börjat dyka upp på Saleh och sonen till hans tidigare mentor, den kände antitalibankrigaren Ahmed Shah Massoud. Sonen leder en milisstyrka som verkar, enligt The Hindu, utgöra grunden till en ”motståndsarmé” i Panjshir.

"Vi kommer inte att tillåta talibanerna att komma in i Panjshir och kommer att stå emot med all vår kraft och bekämpa dem", säger en invånare till AFP.

ANNONS

Amrullah Saleh arbetade för regeringen när talibanerna erövrade Kabul 1996. Efter terrorattackerna i USA 2001 deltog han i motståndet mot talibanerna och uppges ha varit en tillgång för CIA. Det kan han kanske bli igen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS