Ett omfattande strömavbrott har drabbat Syrien efter att en gasledning exploderat. Arkivbild.
Ett omfattande strömavbrott har drabbat Syrien efter att en gasledning exploderat. Arkivbild. Bild: Sana via AP/TT

IS pekas ut för attack i Syrien

Ett omfattande nationellt strömavbrott i Syrien orsakades av en terrorattack mot en gasledning, enligt landets styre. USA pekar ut IS.

ANNONS

Explosionen vid gasledningen inträffade under måndagen, mellan städerna al-Dumayr och Adra, några mil nordväst om huvudstaden Damaskus. Det rör sig om en del av en stor gasledning som sträcker sig genom flera länder i Mellanöstern.

Explosionen orsakade ett landsomfattande strömavbrott.

– Det finns tecken på att detta var en terrorattack, säger oljeminister Ali Ghanem till statlig tv.

Under morgonen har elen kunnat återställas i flera provinser och energiförsörjningen säkrats för viktig infrastruktur, säger landets elektricitetsminister Zuhair Kharboutli till den statliga nyhetsbyrån Sana.

USA:s Syriensändebud James Jeffrey säger att man på senare tid sett ökad aktivitet från IS i Syriens ökenregion.

ANNONS

– Vi undersöker fortfarande explosionen. Men det var nästan helt säkert en attack från IS, säger Jeffrey, som befinner sig i Genève för att delta vid FN-stödda samtal om Syrienkonflikten.

IS drevs i mars i fjol bort från det sista territorium gruppen höll i Syrien, men har lyckats behålla viss närvaro i öknen.

Inbördeskriget i Syrien har skördat över 380 000 människors liv och drivit miljontals människor på flykt sedan det bröt ut 2011.

ANNONS