Israelisk polis hjälper en kvinna och ett barn från ett område som träffats av en raket i Ashkelon.
Israelisk polis hjälper en kvinna och ett barn från ett område som träffats av en raket i Ashkelon. Bild: Tsafrir Abayov/AP/TT

Över 400 döda i Israel och Gaza

Över 400 personer har dödats i konflikten som inleddes av islamiströrelsen Hamas raketattacker mot Israel.
– Vi är i krig, säger premiärminister Benjamin Netanyahu som sträcker ut en hand till oppositionen om att bilda en samlingsregering.

ANNONS
|

Medier rapporterar att oppositionsledarna Yair Lapid och Benny Gantz träffas för att diskutera förslaget.

Sent på lördagen fortsatte samtidigt strider utefter gränsen mellan Israel och Gaza efter en våldsam dag som inleddes med överraskade och omfattande attacker från Hamasrörelsen.

Enligt israeliska officiella källor hade över 200 israeler dödats i Hamasattackerna, rapporterar AP.

I Gaza steg dödssiffran till 232 dödsoffer efter israeliska flygräder enligt palestinska hälsomyndigheten.

Strider pågick under kvällen på över 20 platser utefter gränsen mellan Israel och Gaza

Enligt Israel avfyrades över 2 200 raketer från Gazaremsan på lördagsmorgonen. Terrorstämplade islamiströrelsen Hamas säger sig ha skjutit över 5 000 raketer, enligt islamiströrelsens ledare Mohammad Daif.

ANNONS

Tel Aviv attackeras

Timmar efter det att flyglarm hörts bland annat i Tel Aviv-trakten och Jerusalem så fortsatte dödssiffrorna att skrivas upp.

På lördagskvällen ljöd åter sirener i bland annat Tel Aviv då nya raketer avfyrades mot israeliska områden. Hamas sade att man avfyrat ytterligare 150 raketer som svar på flygräder mot ett symboliskt viktigt höghus i Gaza City.

Våldsspiralen verkar samtidigt förstärkas då Israel från både politiskt och militärt håll konstaterar att Hamas måste stoppas.

I uttalandet från Israels armé IDF uppmanas boende nära gränsen till Gaza att ta skydd inomhus.

"Vårt mål är att alla terrorister ska dödas, och att alla samhällen ska bli kvitt terrorister", skriver IDF. Detta ska senare kombineras med "kraftiga markinsatser" enligt armén som inte specificerar innebörden.

Gisslan på kibbutzer

Israels militär bekräftar också att både civila och soldater tagits som gisslan av Hamas i räder på israeliskt territorium. Specialinsatser mot bland annat två kibbutzer där gisslan tros hållas pågick under lördagskvällen.

Bedömare uttrycker förvåning över att Hamas lyckats överrumpla Israel och beskriver det som ett historiskt fiasko för landets omfattande underrättelseapparat

"Vi känner till att civila har barrikaderat sig på olika platser. Vi uppmanar alla att stanna inomhus, vi kommer att nå fram till er till slut", skriver polischef Kobi Shabtai.

ANNONS

Tiotusentals soldater kommer att kallas in som svar på attacken.

– Vi är i krig. Och vi kommer att vinna, säger Benjamin Netanyahu i ett videouttalande direkt efter attackerna.

Hamas i sin tur säger att attackerna ska "sätta stopp för ockupantens (Israels) brott" och uppmanar alla palestinier att attackera israeliska mål. Islamiska jihad, en annan väpnad palestinsk grupp i Gaza, uppger att den deltar i operationen.

Den stora upptrappningen kommer efter några mycket spända månader i såväl israelisk politik som i det andra palestinska området, Västbanken.

Rättad: En tidigare version av texten illustrerades med en felaktig karta.

Webbkarta.
Webbkarta. Bild: Johan Hallnäs
Tusentals raketer avfyrades från Gaza mot Israel.
Tusentals raketer avfyrades från Gaza mot Israel. Bild: Fatima Shbair/AP/TT
Räddningstjänsten släcker en brand efter det att en raket från Gaza slagit ned på en parkeringsplats i Ashkelon i Israel.
Räddningstjänsten släcker en brand efter det att en raket från Gaza slagit ned på en parkeringsplats i Ashkelon i Israel. Bild: Tsafrir Abayov/AP/TT

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa. Landguiden/UI

ANNONS