Skådespelaren Mark Ruffalo har skrivit under brevet.
Skådespelaren Mark Ruffalo har skrivit under brevet. Bild: Willy Sanjuan

Miljardärerna: Låt oss betala mer i skatt

Över 200 miljardärer vädjar nu om högre skatt vid toppmötet i Davos.
I ett öppet brev uppmanas världsledare att införa förmögenhetsskatter. Bland avsändarna står bland andra Disneys arvtagare Abigail Disney och skådespelare Mark Ruffalo.
”Det är dags att ta itu med extrem rikedom nu”, står det i brevet.

ANNONS
|

Flera politiska ledare, forskare och journalister har bland andra bjudits in till konferensen World Economic Forum i schweiziska Davos – som pågår mellan den 16 och 20 januari.

Under toppmötet, på onsdagen, publicerade mer än 200 miljardärer och miljonärer ett öppet brev till beslutsfattarna. Avsändarna uppmanar ledarna att införa förmögenhetsskatter.

”Under de första två åren av pandemin fördubblade de tio rikaste männen i världen sin förmögenhet medan 99 procent av människorna såg sina inkomster falla. Miljardärer och miljonärer har sett sina rikedomar växa med biljoner dollar, medan kostnaderna för att bara leva lamslår vanliga familjer över hela världen”, skriver de och fortsätter:

ANNONS

”Lösningen är enkel. Ni, våra globala representanter, måste beskatta oss, de ultrarika, och ni måste börja nu.”

Disneys arvtagare har skrivit under

De som skrivit brevet kallar sig "patriotiska miljonärer" och är en grupp på 205 medlemmar. Det är miljonärer och miljardärer från 13 länder – och bland dem står bland andra Disneys arvtagare Abigail Disney och The Hulk-skådespelaren Mark Ruffalo som avsändare.

Gruppen menar att förmögenhetsskatten kan bekämpa ”den extrema ojämlikheten”.

”Nu är det dags att ta itu med extrem rikedom; nu är det dags att beskatta de ultrarika”, står det i brevet.

ANNONS