Mer Sverigekritik från Donald Trump – Tegnell frustrerad

"Två miljoner hade dött" om USA gjort likadant, sade Trump om Sveriges coronastrategi under fredagens presskonferens, men uttalandet handlar enligt experter mest om inrikespolitik. Statsepidemiologen Anders Tegnell vill inte kommentera utspelet, men säger att kritiken mot Sverige är frustrerande.
– Jag tycker att man överdriver skillnaderna. Att utmåla Sverige som något väldigt konstigt bygger inte på några egentliga fakta, säger han till TT.

ANNONS
|

Under fredagen höll Donald Trump sin dagliga presskonferens med anledning av coronapandemin. Där avfärdade han starkt att Sveriges strategi skulle kunna vara tillämpbar i USA.

– Hade vi följt Sveriges linje skulle vi kunnat ha två miljoner döda nu, sa han på presskonferensen.

Siffran kommer från en studie från Imperial College som släpptes förra månaden och som antyder att ett misslyckande med social distansering i USA hade kunnat resultera i två miljoner dödsfall, skriver The Washington Post.

"Sverige har stora svårigheter"

Det var på frågan om Donald Trump ångrar att USA inte följt den coronastrategi som Sverige tillämpar som det kraftiga utspelet kom.

ANNONS

Presidenten poängterade att han har goda relationer med Sverige, som han beskrev som ett väldigt "disciplinerat land som valt en annan väg". Samtidigt tryckte han på att Sverige varit tufft drabbade av pandemin.

– Sverige har stora svårigheter, de lider väldigt mycket, sa Donald Trump på presskonferensen.

I Sverige har 887 människor dött jämfört med snart 19 000 i USA. Däremot har färre personer per capita hittills avlidit i USA än i Sverige till följd av viruset.

Den dagliga coronapressträffen i Vita huset gick annars i den försiktiga optimismens tecken och Trump inledde med att säga att han tror att färre än 100 000 amerikaner kommer att dö av viruset, vilket tidigare prognostiserats.

Hittills är 491 358 personer smittade av coronaviruset i USA.
Hittills är 491 358 personer smittade av coronaviruset i USA. Bild: Evan Vucci

"Jag tycker att man överdriver skillnaderna"

Donald Trump är inte den enda som ställt sig negativ mot den svenska strategin – bland annat är många kritiska mot Sveriges öppna skolor och välbesökta uteserveringar. Kritiken mot Sverige är frustrerande enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att olika länder har olika metoder för att uppnå samma mål.

– Jag tycker att man överdriver skillnaderna. Att utmåla Sverige som något väldigt konstigt bygger inte på några egentliga fakta.

Tegnell tror inte att strikta åtgärder som stängda gränser hjälper situationen i dagsläget, men det betyder inte att han aldrig tvivlar på den svenska linjen.

ANNONS

– Jag tror att alla vi som jobbar med de här frågorna tvivlar jämt på hur vi ska göra. Ingen vet vad som är rätt, alla håller på och experimenterar och försöker göra det bästa i den situation de befinner sig, säger han.

Donald Trumps senaste utspel är dock inget Anders Tegnell vill kommentera.

– Det får de svenska politikerna fundera på hur de vill svara på, säger han till TT.

Pressad Trump bakom Sverigeuttalande

Svenska institutet följer just nu den internationella rapporteringen om Sverige kopplat till coronapandemin på flera språk.

– Vi vet att Trump flera gånger har använt Sverige som ett exempel, men vi har inte sett att det har förändrat bilden av Sverige. Att förändra bilden av ett land tar väldigt lång tid, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Att nämna och kommentera Sverige handlar snarare enligt experterna om att Trump är hårt pressad på hemmaplan.

– Jag tror att det handlar mer om Trump än om Sverige. Det är ett sätt för honom att rikta strålkastarljuset där det inte hamnar på de problem som han brottas med, säger Svante Werger, strategisk rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Dag Blanck, chef för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, håller med.

ANNONS

– Han är under hård press från näringslivet och högerkrafter i USA att mjuka upp de strikta reglerna från den sista april. Annars menar de att ekonomin aldrig kommer tillbaka, säger Dag Blanck.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS