Megan mobbad till döds - av kompisens mamma

ANNONS
|

Megan Meiers död i oktober 2006 har vållat ilska och oro bland föräldrar och ungdomar i USA. Brutaliteten på nätet kan ha skördat många okända offer. Megan Meiers öde har blivit väckarklockan för alla som hoppats och trott att ungas chattande på nätet är en oskyldig lek.

Megans första tonår hade varit jobbigt. Hon hade svårt att få kamrater på West Middle School i Dardenne Prairie i Missouri, hon gick upp i vikt och föräldrarna tog henne till läkare som konstaterade depression. Men när 14-årsdagen närmade sig hade det börjat vända. Megan motionerade och fick plats i volleybollaget, hon var inte "feta Megan" längre utan en normalviktig flicka som gått ned nästan tio kilo. Men mobbningen hade inte upphört. Och den skulle bli värre.

ANNONS

Föräldrarna övervakade chattandet

Megans föräldrar, Tina och Ron Meier, var noga med hur hon använde datorn. De lät henne öppna konto på My Space inför 14-årsdagen men övervakade vilka dottern kontaktade på nätet. När Josh Evans dök upp blev Tina Meier misstänksam. Vem var den unge mannen som gav hennes dotter komplimanger med utgångspunkt från fotot på My Space?

Josh berättade att han var 16 år och ny i det lugna medelklassområdet, han läste in en del hemma som han missat när han flyttade. Men snart skulle han börja i samma skola.

Kände på sig att nåt var fel

Tina Meier gick till kvarterspolisen och anmälde, hon förbjöd också Megan att fortsätta chatta. Megan förstod inte varför och hennes mamma kunde inte förklara. Det var bara en vag känsla, en gnagande oro över att Megan skulle kunna skadas av den anonyme pojken som uppvaktade henne. Megans självförtroende var svagt, Tina fruktade att Megan skulle krossas om Josh inte var den rare pojke som han utgav sig för.

Tina Meiers misstankar skulle besannas. Men historien var långt grymmare än hon kunnat ana.

Dagen före födelsedagen slog Josh Evans till. Han förklenade Megan och skrev att ingen ville ha med henne att göra. Han meddelade att världen skulle vara bättre utan henne och avbröt kontakten.

ANNONS

Tina Meier fann Megan storgråtande vid sin dator och Megan bad att få vara ensam en stund. När föräldrarna kort senare kom in i hennes rum fann de henne hängd i ett skärp i garderoben.

Men vem var Josh Evans som gjort henne så illa? Det tog ett år innan spåren ledde till familjen Drew, bara ett par hus från Meiers på samma gata.

Mamman i familjen, Lori Drew, hade sopat igen alla spår på nätet men avslöjades till sist som personen som skrivit kärleksbreven från påhittade Josh Evans. Hon hade fått hjälp med språket av sin 13-åriga dotter och en 18-åring som var vän till familjen. Lori Drew misstänkte att Megan spridit rykten om hennes dotter och kallat henne lesbisk. Josh Evans var hämnden och Megans konto länkades vidare till hundratals som kunde fortsätta mobbningen när Josh gjorde slut. Familjerna Drew och Meier umgicks som grannar, Lori Drew och Tina Meier hade dessutom gjort utflykter tillsammans med sina döttrar.

Går inte att åtala

Polisen kopplades in, åklagare utredde men lade ned. Det fanns inget i lagen som kunde tillämpas på ett fall som detta. Men när Meiers berättade i lokaltidningen fångades historien upp av bloggare och spreds över USA.

ANNONS

Familjen Drew hade då för länge sedan upphört att ta emot e-post, är inte länge uppkopplad men utsätts för omfattande och intensiva hatkampanjer på nätet.

- Samhället står helt handfallet inför vad som pågår, säger Ron Meier. Om Megan hade skjutit sig med ett vapen som jag haft hemma hade jag suttit i fängelse i dag. Men när nätet dödar ställs ingen till ansvar.

Tina och Ron Meier har lagt in om skilsmässa, hon har flyttat från huset men han sitter varje dag i Megans rum. Han är åtalad för att ha kört upp med sin bil och fördärvat familjen Drews gräsmatta.

Både Tina och Ron är åtalade för att ha slagit sönder ett fotbollsspel som de lovat gömma i sitt garage för familjen Drew för att det skulle bli en överraskning för sonen Drew i julklapp. När Meiers fick veta sanningen om Josh Evans slog de sönder spelet, dumpade det på Drews garageinfart och sprejade God Jul på förpackningen.

- Folk vet inte vad som pågår på nätet, säger Tina Meier. Och ingen gör något för att hindra kränkningarna. Vi kan aldrig få Megan tillbaka. Men andra barn och ungdomar måste räddas.

Dardenne Prairie MISSOURI

ANNONS