Mediehus bombades i Gaza – attack även mot flyktingläger

Ett höghus angreps och jämnades med marken i Gaza på lördagen. Hyresgäster och medieorganisationer som Al-Jazira och AP utrymdes med kort varsel. Även boende i ett palestinskt flyktingläger attackerades. En familj på tio personer dog, varav åtta barn.

ANNONS
|

På lördagsmorgonen angrep flyg en byggnad i flyktinglägret al-Shati i Gaza. En familj på tio personer, två kvinnor och åtta barn, omkom i den raserade fastigheten enligt palestinska sjukvårdskällor. På eftermiddagen kom nästa nyhet som visar att flyg- och artilleriangreppen utvidgas och även riktas indirekt mot internationella nyhetsorganisationer. Dramatiska bilder visade hur Jala Tower på över tio våningar utsattes för flera kraftiga explosioner och sedan kollapsade i rök och damm i ett tättbebyggt område.

På fjärde våningen hade Al-Jazira och AP kontor. En medarbetare för det arabiska tv-bolaget med huvudsäte i Qatar berättade att de fick en timmas förvarning om att utrymma byggnaden. En ny tillfällig sändningsplats utomhus var en parkeringsplats. I rasmassorna letade chockade boende efter vad som återstod av deras tillhörigheter och minnen.

ANNONS

Israels försvarsmakt motiverar insatsen med att syftet är komma åt de militanta islamisterna i Hamas, deras lokaler och underjordiska tunnlar. Omkring 150 underjordiska mål i Gaza ska ha attackerats. I det kollapsade bostads- och mediehuset fanns en förvaringsplats för Hamas militära underrättelsetjänst, uppger israelisk militär.

”Terrorgruppen avvänder mediebolag som civila sköldar”

"Byggnaden rymde även kontor som tillhörde civila mediebolag, som terrorgruppen Hamas gömmer sig bakom och använder som mänskliga sköldar", heter det i ett uttalande.

Enligt Jala Towers ägare Jawad Mehdi förvarnades han om attacken en timme innan den ägde rum. I ett telefonsamtal som AFP har tagit del av hörs hur han vädjar till den israeliska officeren att ge dem ytterligare tio minuter för att journalisterna skulle ha tid att få ut all utrustning, men förgäves.

"Jag har arbetat här i elva år. Jag har bevakat många nyhetshändelser från den här byggnaden … nu har allt, på bara två sekunder, försvunnit", säger Safwat al-Kahlout på al-Jazira i en kommentar som publicerats på tv-kanalens Twitterkonto.

Amerikanska nyhetsbyrån AP:s vd Gary Pruitt säger i ett uttalande att han "är chockad och förfärad" av attacken, och att AP försöker få mer information om händelsen från israeliska myndigheter.

"Detta är en oerhört oroande utveckling. Vi undvek med knapp marginal en fruktansvärd förlust av liv. Ett tiotal AP-journalister och frilansare var inne i byggnaden, tack och lov kunde vi evakuera dem i tid. Världen kommer att få veta mindre om vad som händer i Gaza på grund av det som hände i dag", säger Pruitt.

ANNONS

Journalistfederation fördömer systematiska attacker

Internationella journalistfederationen (IFJ) fördömer bombningen och skriver i ett pressmeddelande att 15 internationella och inhemska mediebolag hade sina kontor i byggnaden. IFJ uppger att flera mediebolag även hade sina kontor i ett annat höghus i Gaza, Al-Jawhara Tower, som bombades i tisdags.

"Internationella journalistfederationen (IFJ) fördömer den israeliska militärens systematiska attacker mot medier och uppmanar det internationella samfundet att hålla Israel ansvarigt för dess brott mot mediers frihet", skriver IFJ enligt TT.

USA:s regering har varit i kontakt med Israel om bombningen, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki i ett uttalande på Twitter.

"Vi har kommunicerat direkt till israelerna att det är av största vikt att säkerställa journalisters och oberoende mediers trygghet och säkerhet", skriver Jen Psaki.

USA:s biträdande utrikesminister Hady Amr har kommit till Israel för samtal med israeler och palestinier i ett försök att medla och få till stånd en vapenvila och ett "hållbart lugn". Han har tidigare i år lett de första kontakterna mellan den nya administration och den palestinska myndigheten.

President Joe Biden pratade under lördagen i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president på Västbanken Mahmud Abbas. Netanyahu lovade att Israel "gör allt" för att undvika att skada personer som inte är inblandade i striderna mellan Israel och palestinska grupper i Gaza.

ANNONS

Den väpnade konflikten kräver nu dödsoffer inte bara i Gaza och Israel utan även på den ockuperade Västbanken. Dessutom är det spänt mellan judiska och arabiska israeler efter flera dygn av sammanstötningar med stenkastning, brandbomber och misshandel, även vapen har förekommit. Det befaras i värsta fall kunna urarta i ett inbördeskrig.

Sent på lördagen ska sedan i måndags minst 140 människor ha dött på den palestinska sidan, varav 39 barn. 950 människor var skadade i Gaza. I över 2 000 raketanfall mot Israel hade nio människor dött och över 560 skadats.

ANNONS