Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har en tuff vecka framför sig – igen.

May pustar ut efter kraftmätning om brexit

I ena ringhörnan premiärminister Theresa May. I den andra parlamentsledamöter som vill ha mer inflytande och mjukare brexit. Men May klarade sig i första ronden när underhuset i London i den första av dagarna två röstade om viktiga frågor som rör Storbritanniens EU-utträde.

Tonen har varit ödesmättad i brittiska medier som målat upp de omröstningar som inleddes i underhuset under tisdagen som en kraftmätning mellan parlamentet och regeringen. På dagordningen står diskussioner om en rad förändringar i det lagförslag som ska ta Storbritannien ut ur EU.

Premiärminister Theresa May har riskerat att bli nedröstad av ledamöter som vill ha starkare relationer till Bryssel efter skilsmässan, men efter dramatiska timmar i underhuset anses May ha tagit hem segern. Med röstsiffrorna 324 för och 298 emot så accepterades ett kompromissförslag som innebär att om parlamentet motsätter sig det slutgiltiga brexitavtalet, så ska en minister staka ut vägen för hur regeringen ska gå vidare inom 28 dagar.

Förslaget till den lag som ska lotsa Storbritannien ut ur EU godkändes av underhuset i januari, men har sedan dess behandlats i överhuset som introducerat 15 stora förändringar i Mays brexitplan. De ändringarna röstades nu ned av underhuset.

Nej till överhusets förändringar

Regeringen utmanades framförallt av ett förslag som skulle ge parlamentet mer makt över skilsmässoprocessen om ledamöterna inte håller med om den uppgörelse som May planerar att ha med sig från Bryssel i oktober. Det beskrivs som en "meningsfull röst" för ledamöterna när det gäller det slutgiltiga avtalet och skulle kunna tvinga May tillbaka till förhandlingsbordet bara några månader innan utträdet i mars 2019.

- Det är inte praktiskt, inte önskvärt, inte lämpligt, sade brexitministern David Davis när han gav kammaren sin syn på förslaget inför omröstningen.

Tisdagens omröstning innebär att regeringen nu lovat att rådgöra med en ledande EU-vänlig parlamentsledamot, vilket kan ge parlamentet större inflytande i processen.

Kritisk May

Premiärministern själv har tidigare uttryckt att ett sådant förfarande skulle kunna försvaga förhandlingspositionen gentemot Bryssel. Andra förslag handlar exempelvis om att Storbritanniens ekonomi fortsatt ska vara nära knuten till EU:s, vilket regeringen inte heller håller med om.

- Vi måste tänka över vilket budskap som parlamentet vill skicka till EU den här veckan, varnade May sina kollegor i det konservativa partiet Tories sent i måndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Svajig mandatperiod

May har länge försökt att klara av den delikata balansgången mellan motståndare och förespråkare till brexit. Ett nederlag i parlamentet skulle ha utgjort ännu ett hårt slag mot premiärministern som har ett svajigt år bakom sig sedan hennes initiativ till nyval förra sommaren slutade med att Tories förlorade sin majoritet.

Bara timmar innan debatten i parlamentet drog i gång meddelade Phillip Lee, minister vid justitiedepartementet, att han lämnar sin post i protest över det som han kallar regeringens "önskan att begränsa" parlamentsledamöternas inflytande över skilsmässan och lovade att rösta mot premiärministerns linje.