Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Österrikiska Tyrolen sattes i karantän den 18 januari. Nu granskas myndigheternas senfärdiga agerande mot smittspridningen. Arkivbild. Bild: Kerstin Joensson/AP/TT
Österrikiska Tyrolen sattes i karantän den 18 januari. Nu granskas myndigheternas senfärdiga agerande mot smittspridningen. Arkivbild. Bild: Kerstin Joensson/AP/TT

Masstämning efter smittspridning i Tyrolen

Hundratals fall av covid-19 har kopplats till smittspridning i österrikiska Ischgl, känt som "Alpernas Ibiza". Nu utreder åklagare delstatsmyndigheternas agerande och en konsumentorganisation förbereder en gruppstämning.

400 personer har anmält intresse för att medverka i den gruppstämning som österrikiska konsumentskyddsorganisationen VSV vill rikta mot myndigheterna i den – fram tills nyligen – populära skidregionen Tyrolen.

Tyrolen fördröjde enligt VSV "stängningen av skidområden av kommersiella skäl", och bidrog därigenom till smittspridning i utbrottets kritiska startskede.

Tidigt konstaterades ett tiotal fall av covid-19, den sjukdomen som coronaviruset orsakar, bland en grupp islänningar som skidsemestrat i Ischgl i Tyrolen. Island slog larm, men oron avfärdades av hälsomyndigheterna i Tyrolen som ansåg att islänningarna förmodligen hade smittats på annan plats.

I början av mars upptäcktes dock att en bartender på ett populärt afterski-ställe i Ischgl var smittad, och när det stod klart att 15 personer i bartenderns närhet också hade covid-19 beslutades om stängning av ortens samtliga barer.

Sedan dess har hundratals fall av covid-19 i bland annat Tyskland, Danmark och Sverige kunnat kopplas Ischgl, känt som "Alpernas Ibiza".

Hela Tyrolen försattes i karantän den 18 mars och delstatens regering menar att den snabbt vidtog "väldigt långtgående" åtgärder för att stoppa smittan. Den österrikiska åklagarmyndigheten verkar dock inte helt övertygad och inledde förra veckan en förundersökning om misstänkt försumlighet rörande det senfärdiga agerandet mot smittspridningen.