Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Marsbävning” orsakades av meteorit

Förra julen upptäckte Nasa att det skakade till rejält på planeten Mars. En ”marsbävning” som förbryllade forskarna. Men en ny rapport från Nasa ska nu ha löst mysteriet, rapporterar New York Times.

Det var på julafton i fjol som marslandaren Insight signalerade till forskare på jorden att något märkligt hänt på den röda planeten. En marsbävning hade ägt rum som var ovanligt kraftig för att vara på Mars.

Att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa märkt av marsbävningar har hänt tidigare, men det var något med den aktuella marsbävningen som förbryllade forskarna bakom Insight, rapporterar NYT.

– Det var en tydlig seismisk händelse och det var en stor händelse, säger Mark Panning, forskare inom Insight projektet enligt NYT.

Märkliga vibrationer

Julskakningen på Mars var en av de kraftigaste som Nasa lyckats mäta, men det som gjorde forskarna förvånade var att marsbävningen inte inträffade på den del av Mars där man tidigare märkt av seismisk aktivitet. Det var också första gången Insight märkt av att vibrationerna fortplantade sig över Mars yta. De tidigare marsbävningarna har orsakat vibrationer som fortplantar sig inne i planeten.

– Det var svårt att slå fast varför vi hade vågor på ytan, säger Philippe Lognonné, vid universitetet i Paris som ansvarar för att undersöka projektets seismometer enligt New York Times.

Men i tisdags kunde Nasa till slut presentera lösningen på gåtan. Det visade sig att det inte alls rörde sig om en skakning orsakad av planeten själv, utan att en stor meteor hade landat på Mars under julen 2021. Skakningarna som upptäcktes av Insight berodde på tryckvågen från smällen när meteoren landade på Mars yta.

Marsbävningar

Likt jordens jordbävningar uppstår liknande skakningar även på Mars. Men den röda planeten har inte kontinentalplattor på samma sätt som jorden har, som trycker mot varandra och orsakar skakningar.

Marsbävningarna orsakas istället av att planetens yta krymper och spricker i samband med att den blir svalare. Marsbävningarna är ofta bra mycket svagare än vad jordbävningar brukar vara.

Källa: New York Times.

Nasa: Stor rymdsten

Det var tack vare ett annat Nasa-uppdrag som mysteriet kunde lösas. Det var nämligen the Mars Reconnaissance Orbiter som upptäckte kratern från den stora rymdstenen som smällt in i Mars yta.

Och det var ingen liten sten heller som landade på jordens granne. Enligt Nasa ska den ha varit mellan fem till tolv meter och lämnade efter sig en krater på 150 meter med ett djup på 70 meter, skriver Reuters. Stora isbitar har också setts landa runt om kratern.

– Mycket fruset vatten exponerades av den här kollisionen, sade Ingrid Daubar, planetforskare vid Brown University och som är del av Insights forskarlag, under Nasas presentation i tisdags, enligt Reuters.

Att meteorer av den storlek som den som orsakade skakningarna på Mars faller mot jorden är inte ovanligt. Men de brukar brinna upp i jordens atmosfär innan de når ytan. Enligt Nasas forskare som presenterade rapporten under tisdagen beror det på att jorden har en tjockare atmosfär än Mars.

Marslandaren Insight väntas snart sluta kunna kommunicera med Nasa, dels efter att en sandstorm gjort att maskinens solpaneler inte längre fungerar som de ska. Men Insight har hunnit mäta av en ännu kraftigare marsbävning från i maj i år, som faktiskt tycks vara just en marsbävning. Ingen krater har hittats i samband med den och Nasa fortsätter att studera orsakerna bakom den.

– Planetär seismologi är ett utvecklande område, säger Mark Panning under Nasas presentation i tisdags.

LÄS OCKSÅ: Mars – den röda planeten

LÄS OCKSÅ: Skämtade om stjärna – fotade av spansk kryddkorv

LÄS OCKSÅ: Hundratals "marsbävningar" har upptäckts

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.