Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mannen gick till yxattack på tåg

Fyra personer skadades svårt när en 17-årig pojke attackerade resenärer ombord ett regionaltåg i Tyskland. Nu tar Islamiska Staten på sig attacken, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det var strax efter klockan 21 på måndagskvällen som den 17-åriga gärningsmannen gick till attack mot passagerarna ombord på ett regionaltåg på väg mot Würzburg i delstaten Bayern i södra Tyskland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

17-åringen var beväpnad med yxa och kniv. När han påbörjade attacken befann sig 25 personer ombord på tåget, fyra av dem skadades svårt och en lindrigt. Ytterligare 14 personer är i chock och får vård enligt tyska medier.

Kämpar mellan liv och död

- Några av dem kämpar för sina liv, säger Joachim Herrmann, Bayerns inrikesminister, i tysk tv enligt Reuters.

Enligt en talesperson för Bayerns inrikesdepartement ska gärningsmannen ha skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) medan han gick till attack. Det uppger talespersonen enligt Die Welt och AFP. Enligt Reuters försökte gärningsmannen attackera polisen och sköts då till döds av polisens specialförband. 

Varken Herrman eller polisens talesperson Fabin Hench kan bekräfta misstankarna om attacken har något med terrorism att göra, enligt Reuters. Men en handmålad IS-flagga ska ha hittats i 17-åringens rum där han bodde, uppger Herrmann.

 

IS tar på sig ansvaret

Islamiska Staten har tagit på sig attacken uppger Reuters och AFP. Det var på nyhetssidan al-Amaq som IS gick ut med att de tog på sig yxattacken, samma sida som användes för att förmedla att de tog på sig terrordådet i Nice.

Säkerhetspolisen hittade senare en lapp i gärningsmannens rum som pekar mot att 17-åringen influerats av Islamiska Statens ideologi.

Gärningsmannen bodde i närliggande Ochsenfurt och tros ha agerat ensam. Tidigare i år skedde en liknande attack på ett annat tåg i södra Tyskland som begicks av en psykiskt sjuk man beväpnad med kniv. En person dödades då och tre andra skadades.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.