Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trumps ex-kampanjchef Paul Manaforts advokater vill ha mer tid inför rättegångarna. Arkivbild från 15 juni.

Manaforts rättegång skjuts upp

Rättegången mot Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort i delstaten Virginia skjuts fram. Hans försvarsadvokater får ytterligare knappt en vecka till förberedelser.

Rättegången mot Paul Manafort – den ena av två – var schemalagd att starta på onsdag. Nu kommer den i stället starta den 31 juli, på tisdag i nästa vecka. Försvarssidans önskan att skjuta fram den bifölls av domaren i domstolen i delstaten Virginia, efter att försvaret ansåg sig ha fått för lite tid för förberedelser.

Domaren T S Ellis III beslutade också att namnen på fem hittills icke namngivna vittnen ska offentliggöras. Inget av de fem namnen är uppenbart kända för allmänheten. Med den särskilde åklagaren Robert Muellers godkännande har de fått löfte om immunitet för sina vittnesmål. Vittnenas identiteter har hemlighållits i syfte att skydda dem.

Åklagarsidan måste lämna över en lista med 30 vittnen till Manaforts advokater.

Paul Manafort står åtalad för bank- och skattebedrägerier samt för att inte ha redovisat sina konton utomlands. Det sker inom ramen för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelsen i USA 2016 samt eventuella kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps valkampanj.

Brotten han åtalas för i Virginia ska ha begåtts i huvudsak före Manaforts tid som kampanjchef för Trump. Han står också inför ett åtal gällande bland annat motsvarande övergrepp i rättssak i delstaten Washington, anklagad för att ha försökt påverka vittnesmål om hans lobbyarbete för den tidigare pro-ryska regeringen i Ukraina.