Man ströps ihjäl av medpassagerare på tunnelbana i New York

En 30-årig man har dött efter att han hållits i ett strypgrepp av en 24-årig man på en tunnelbanevagn i New York. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och fått demonstranter att ta till gatan.

ANNONS
|

Det var i måndags som de båda männen befann sig i en tunnelbanevagn i New York City.

Den 30-åriga mannen, som ska ha varit hemlös, uppges ha varit upprörd och gått runt och skrikit på eller hotat medpassagerare.

– Jag har ingen mat. Jag har inget att dricka. Jag är trött på det här, ska 30-åringen ha sagt, enligt en frilansjournalist som var på plats, rapporterar ABC News.

– Jag bryr mig inte om jag hamnar i fängelse och om de ger mig livstid... Jag är redo att dö.

Höll mannen i ett strypgrepp i flera minuter

Det fick en 24-årig man att gripa in och ta ett strypgrepp på 30-åringen. En video som filmats under händelsen visar hur de två männen befinner sig på golvet, där 24-åringen håller 30-åringen runt halsen med sina armar. En annan medpassagerare hjälper till att hålla fast honom på marken, medan ytterligare några står och ser på.

ANNONS

Mannen hölls i strypgreppet i flera minuter tills att han slutade röra på sig.

Polis och räddningstjänst kallades senare till platsen och den medvetslösa 30-åriga mannen fördes snabbt till sjukhus, där han senare dödförklarades. Det har nu fastställts att mannen dog till följd av det strypgreppet som han hölls i.

Frilansjournalisten som filmade händelsen uppger till New York Times att händelsen var skrämmande, men att mannen inte attackerat någon. Journalisten säger även att han inte trodde att mannen skulle dö av strypgreppet.

– Ingen av oss tänkte det. Han rörde på sig och försvarade sig, säger journalisten till New York Times.

Polisen utreder nu händelsen och ska ha gripit och förhört 24-åringen som tagit strypgreppet, men som senare släppts på fri fot.

Protester mot händelsen

Händelsen har väckt starka känslor bland människor i New York och fått demonstranter att ta till gatan. De har skanderat med slagord om att mannen som dött förtjänar rättvisa.

I ett uttalande säger förespråkare för en nationell organisation som stöttar hemlösa människor i USA att hemlösa ofta utmålas som farliga, vilket skapar ett klimat av rädsla för dem. Det i sin tur ökar ”sannolikheten för den här sortens tragedier”, uppger National Alliance to End Homelessness till ABC News.

ANNONS

– Det faktum att någon som tog livet av en psykiskt sjuk människa i nöd på en tunnelbana senare kunde släppas på fri fot utan att drabbas av några konsekvenser är chockerande, och bevisar stadens känslomässiga likgiltighet för de som är hemlösa och psykiskt sjuka, säger Dave Giffen, vd för organisationen Coalition for the Homeless.

30-åringen ska ha varit psykiskt sjuk och uppges ha varit diagnosticerad med bland annat schizofreni och depression. En släkting till mannen uppger till New York Post att mannens mentala hälsa hade försämrats efter att hans mamma mördades av hans styvfar när han var 14 år.

Han ska även ha gripits av polisen flera gånger tidigare och misstänkts för misshandel, ordningsstörande beteende och tjuvåkning.

LÄS MER:Dödliga fentanyl-överdoser har ökat med 279 procent på sju år i USA

LÄS MER:Tonåring lämnade bebis i sopcontainer i USA – får 16 år i fängelse

LÄS MER:Sju hittade döda i USA efter jakt på försvunna tonåringar

ANNONS