Emmanuel Macron. Arkivbild.
Emmanuel Macron. Arkivbild.

Macron: EU har "gått vilse"

EU har "gått vilse", menar Frankrikes president Emmanuel Macron, som lovar att sjösätta ett demokratiinitiativ för att förnya unionen. Presidenten meddelar också att det franska undantagstillståndet ska hävas, valsystemet reformeras och antalet parlamentariker minskas med en tredjedel.

ANNONS
|

Under presidentvalet positionerade sig Macron som det Europatillvända alternativet.

Men inför parlamentet, vars båda kamrar på måndagen var samlade i Versailles, sade presidenten nu att EU "gått vilse". Han efterlyste "en ny generation av ledare" för att förnya unionen.

- Byggandet av Europa har försvagats av byråkratins utbredning och den växande misstron som har följt av den, sade Macron och utlovade ett europeiskt demokratinitiativ som ska läggas fram i slutet av året.

ANNONS

Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar det om en serie medborgarmöten i europeiska städer, där folket ska få säga sitt om unionens framtid.

- Frankrike måste ta initiativet, sade Macron.

Undantagstillstånd hävs

Macron meddelade också att undantagstillståndet som infördes efter terrordåden i Paris i november 2015 ska upphävas efter sommaren.

- Jag kommer att återinföra det franska folkets friheter genom att häva undantagstillståndet i höst, eftersom dessa friheter är förutsättningen för existensen av en livskraftig demokrati, sade Macron enligt nyhetsbyrån AFP i sitt tal till parlamentarikerna.

Parlamentet ska krympas

Macron meddelade samtidigt att han ska göra verklighet av vallöftet att minska antalet parlamentariker, i bägge kamrarna, med en tredjedel. Den franska nationalförsamlingen har i dag 577 platser, medan senaten har 348.

- Fram till nu har vi varit på fel spår, sade Macron och tillade:

ANNONS

- Vi föredrog regler framför handlingskraft.

Om parlamentet inte godkänner förslaget inom ett år öppnar Macron för att i stället hålla en folkomröstning.

Reformerat valsystem

Den franske presidenten, vars rörelse La République en marche tog hem en jordskredsseger i parlamentsvalet i juni, vill också reformera valsystemet "så att alla intressen blir rättvist representerade". Det nuvarande valsystemet har kritiserats för att gynna stora partier.

TT

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, född 1977, är Frankrikes president sedan maj 2017.

Han har själv byggt upp mittenrörelsen La république en marche – eller Republiken på väg – som har egen majoritet i parlamentet sedan valet i juni. Hade innan årets presidentval aldrig tidigare kandiderat till någon politisk position.

I hans regering ingår samtidigt tidigare företrädare för såväl högerpartiet Republikanerna (LR) som Socialistpartiet (PS).

ANNONS