Liz Cheney sparken från rollen som Republikanernas gruppledare och mäktigaste kvinna i representanthuset.
Liz Cheney sparken från rollen som Republikanernas gruppledare och mäktigaste kvinna i representanthuset. Bild: Manuel Balce Ceneta

Liz Cheney petas som gruppledare

Liz Cheney petas från sin post som Republikanernas gruppledare och mäktigaste kvinna i representanthuset, skriver AP. Detta står klart efter en intern omröstning.

ANNONS
|

Anledningen är att Liz Cheney varit öppet kritisk mot förre presidenten Donald Trumps påståenden om valfusk. Hon var en av tio republikanska representanthusledamöter som röstade för att ställa honom inför riksrätt efter stormningen av Kapitolium i januari.

– Jag kommer göra allt jag kan för att säkerställa att den före detta presidenten aldrig kommer i närheten av Ovala rummet igen, sa Liz Cheney direkt efter omröstningen.

Omröstningen har beskrivits som avgörande för Republikanernas vägval i relationen till Trump.

Donald Trump har fortfarande ett mycket starkt grepp om Republikanerna. Han är populär bland väljare och har framställt sig själv som ett slags kungamakare inför nästa års kongressval. Många kongressledamöter är rädda för att stöta sig med honom.

ANNONS

LÄS MER:Barack Obamas sorg – efter älskade hundens död

Liz Cheney är en av bara tio partikamrater i kammaren som röstade för att Trump skulle ställas inför riksrätt för uppvigling efter den dödliga attacken mot Kapitolium den 6 januari.

Det kostade på. Cheney ställdes inför en form av förtroendeomröstning redan i februari. Den klarade hon enkelt med röstsiffrorna 145–61. Men därefter har partikamraterna funnit hennes fortsatt svidande kritik mot expresidenten allt svårare att smälta.

LÄS MER:Caitlyn Jenner: Jag ska bygga Trumps mur

Så sent som på tisdagen skällde Liz Cheney ut sina partikamrater för att de inte stått upp mot Trump.

– Att förbli tyst och ignorera lögnen stärker lögnaren. Jag kommer inte att delta i det, sade Cheney i representanthuset på tisdagskvällen, enligt Reuters.

Liz Cheney väntas ersättas av den 36-åriga New York-republikanen Elise Stefanik. Såväl Kevin McCarthy som kammarens näst högste ledare, partipiskan Steve Scalia, står bakom hennes kandidatur.

ANNONS