Abd Rabu Mansur Hadi, president i Jemens internationellt erkända regering, under FN:s generalförsamling i New York i fjol.
Abd Rabu Mansur Hadi, president i Jemens internationellt erkända regering, under FN:s generalförsamling i New York i fjol. Bild: Richard Drew/AP/TT

Linde: Ett klart steg framåt i Jemen

En av delkonflikterna i det svårt krigshärjade Jemen kan vara på väg att lösas. Landets internationellt erkända regering har nått en överenskommelse om maktdelning med separatiströrelsen STC i södra Jemen, enligt källor i båda lägren.
– Ett klart steg framåt, säger utrikesminister Ann Linde (S).

ANNONS

Avtalet uppges gå ut på att STC får flera ministerposter i ett gemensamt styre och att regeringssidan kan flytta tillbaka sitt säte till Aden, som separatisterna tog kontroll över i augusti, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Positivt att det äntligen kommer något som måste betraktas som en framgång från Jemen, säger Linde till TT.

– Även om det inte handlar om en fred för hela landet så är detta ett steg framåt som måste stöttas från världssamfundet.

Delas lika?

Fram till separatistövertaget i augusti hade Aden varit den jemenitiska regeringens tillfälliga bas sedan den 2014, då den drevs ut från huvudstaden Sanaa av Huthirebellerna.

ANNONS

Striderna mellan regeringsstyrkor och STC, som varit allierade mot Huthirebellerna, har väckt oro för att det krigshärjade landet skulle slitas sönder ytterligare. Separatisterna vill se ett självständigt Sydjemen.

Men indirekta samtal mellan parterna under de senaste veckorna ser nu alltså ut att ha burit frukt.

– Vi har skrivit under den slutgiltiga versionen av överenskommelsen och inväntar nu en ömsesidig underskrift inom de närmsta dagarna, säger en STC-företrädare, som inte vill framträda med sitt namn, till AFP.

Både regeringssidans president Abd Rabu Mansur Hadi och STC-ledaren Aidarus al-Zubaidi väntas delta vid en ceremoni i den saudiska huvudstaden Riyad, tillägger han. Enligt en regeringsskälla ska avtalet skrivas under på tisdag. Därefter ska regeringen kunna flytta tillbaka till Aden inom en vecka.

De 24 ministerposterna i den nya regeringen kommer att delas lika mellan parterna, rapporterar den statliga saudiska tv-kanalen Ekhbariya.

Svårt att genomföra

Samtalen har ägt rum under diskreta former i Saudiarabien, som också agerat medlare.

Sverige, som i vintras stod värd för fredssamtal mellan regeringssidan och Huthirebellerna, har inte varit delaktiga i förhandlingarna med STC, enligt Ann Linde. Och den så kallade Stockholmsöverenskommelsen – om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och trupptillbakadraganden – som slöts på Johannesbergs slott i Uppland har inte heller fullt genomförts. Under den så kallade FN-veckan i New York i september mötte utrikesministern parterna i konflikten och talade om detta.

ANNONS

– De sade att de står bakom den (Stockholmsöverenskommelsen), men radade samtidigt upp en rad skäl till varför den inte gått att genomföra, berättar hon.

Släpper STC krav?

Parternas inställning illustrerar hur komplex och svårlöst konflikten i Jemen är. En viktig fråga nu är om STC verkligen kommer att släppa sitt krav på självständighet? Och även om avtalet genomförs återstår den stora konflikten mellan regeringssidan och Huthirebellerna, som anses stå Iran nära.

En saudiskledd militärallians ingrep på regeringssidan 2015 när Huthirebellerna ryckte fram mot Aden, vilket fick president Hadi att gå i exil i Saudiarabien. Konflikten eskalerade och sedan dess har tiotusentals människor dödats, varav en majoritet civila, samtidigt som avskurna leveranser lett till att miljontals människor står på randen till svält.

Mattias Mächs/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Separatistrebeller i södra Jemen vid ett sönderbombat fordon. Den komplexa mångåriga konflikten har krävt tiotusentals människoliv och tvingat miljontals människor på flykt.
Separatistrebeller i södra Jemen vid ett sönderbombat fordon. Den komplexa mångåriga konflikten har krävt tiotusentals människoliv och tvingat miljontals människor på flykt. Bild: Wail al-Qubaty/AP/TT

Jemen, ett av världens fattigaste länder, ligger på Arabiska halvön och är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals har drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

I december i fjol hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av trupper. Men därefter har den sköra processen vacklat.

ANNONS