Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/6

Larmet: Homosexuella torteras i hemligt fängelse

Allt fler fasansfulla detaljer framträder nu kring den ryska tidningen Novaja Gazetas avslöjande om att mer än 100 homosexuella män försvunnit i Tjetjenien. Homosexuella spärras in i ett hemligt fängelse, där de utsätts för våld och elchocker.

I bästa fall får din familj sälja hem och bohag för att få ut dig ur det hemliga fängelse i Argun som Novaja Gazeta pekar ut. I värsta fall överlever du inte elchockerna och tortyren. Ditt "brott": homosexualitet. Minst tre homosexuella har dött enligt tidningen och det finns även uppgifter om ett fjärde dödsoffer. 

Över 100 homosexuella män har försvunnit i Tjetjenien. Nu publicerar Novaja Gazeta dessutom vittnesmål från dem som flytt  – och dem som fortfarande gömmer sig i den ryska delrepubliken.

LÄS MER: Jonas Gardell: "Vi kunde inte tro det var sant"

Plågades med elchocker

Enligt uppgifter Novaja Gazeta lovar polisen i Tjetjenien stundtals narkomaner att slippa straff för narkotikabrott – mot att de anger homosexuella som de känner. På det viset hålls angiveriet i gång.

En homosexuell man berättar för tidningen hur han under flera år blev utpressad på pengar av polisen i Tjetjenien. Trots pengarna, blev mannen då och då gripen, torterad med elchocker och hånad. Syftet med tortyren var att mannen skulle namnge fler homosexuella i sin bekantskapskrets. Utpressningen och gripandena pågick under två år.

– Det kom ett ögonblick när jag inte längre stod ut med förnedringen. Jag släppte allt och flydde till Moskva. Jag trodde att jag skulle börja ett nytt liv, säger mannen till tidningen.

Men i Moskva ansåg myndigheterna att mannen inte hade något skyddsbehov. Även där blev han förföljd för sin homosexualitet och var nära att ta sitt liv. Till slut fick han hjälp att fly landet. Mannen får nu psykologhjälp och försöker samla uppgifter från sina vänner som är kvar i Tjetjenien. 

Hittar fler i gripnas mobiler

Via kontakter i gripna homosexuellas telefoner nystar sig polisen ständigt vidare – för att kunna gripa ännu fler oskyldiga homosexuella. 

Alvi Karimov, talesperson för tjetjenska regeringen, har kommenterat Novaja Gazetas avslöjande med att Tjetjenien inte kan "gripa och förtrycka människor som inte finns". Officiellt existerar det alltså inga homosexuella i Tjejenien. Därmed har heller inga brott mot dem begåtts – enligt den officiella linjen.

Ytterligare ett offer som pratat med Novaja Gazeta bekräftar polisens metoder för att leta upp homosexuella. 

– Efter gripandet lät de våra telefoner vara på med flit: De väntade på att någon skulle ringa eller skriva. Vilken man som helst som ringer eller skriver under den tiden, blir deras nästa byte, säger mannen till tidningen.

Även han blev torterad med elchocker i fängelset.

– När strömmen sätts på och kroppen börjar skaka, förstår du inte längre vad som händer och börjar skrika, säger han.

Spritt över Tjetjenien

Spottloskor, slag med påkar, misshandel som lämnar öppna sår över hela kroppen hos medfångarna. Hur många homosexuella – eller de som misstänks för homosexualitet – som just nu befinner sig i fängelset i Argun, är okänt. Novaja Gazeta skriver att vittnesmålen om tortyr och gripanden strömmat in även från andra håll i Tjetjenien efter deras första publicering om över 100 försvinnanden. 

Men inte ens för dem som lyckas fly Tjetjenien väntar ett säkert liv i frihet. Många flyr enligt Novaja Gazeta till andra delar av Ryssland – ett land som förbjuder människor att öppet visa sin homosexualitet. Där homosexuella män lockats ut på fejkade dejter för att sedan misshandlas. Ett land där gayparader är förbjudna. Där hbtq-organisationer bötfälls för sin verksamhet. Och samtidigt – det land som nu ska utreda utrensningarna av homosexuella i Tjetjenien.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.