Enligt FN är världen är på väg att bli tre grader varmare – trots pandemin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt FN är världen är på väg att bli tre grader varmare – trots pandemin, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Larmet från FN: Jordklotet på väg att bli tre grader varmare

Enligt FN är världen är på väg att bli tre grader varmare – trots pandemin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
|

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP larmar nu FN i en rapport om att världen är på väg att bli tre grader varmare. Detta är trots att utsläppen har minskat på grund av den rådande pandemin då stora delar av samhället har stängt ner.

Varmaste året någonsin

Enligt FN:s rapport är den minskning av utsläpp som skett på grund av pandemin obetydlig.

Detta år kommer att bli ett av de varmaste åren som någonsin har uppmätts.

– År 2020 är på väg att bli det varmaste året som dokumenterats, medan skogsbränder, stormar och torka fortsätter skapa förödelse, säger Inger Andersen, chef för UNEP i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kraftfullare åtgärder

Enligt rapporten behöver världens länder ta till mer kraftfulla åtgärder som får effekt på så väl konsumtionsmönster i den privata sektorn som på individnivå. Två tredjedelar av världens konsumtion kopplas till hushållen.

– UNEP:s visar emellertid att en grön återställning under pandemin kan kapa en stor del av växthusgasutsläppen och hjälpte till att bromsa klimatförändringen. Jag uppmanar alla regeringar att ställa sig bakom en grön återhämtning i nästa steg av skatteåtgärder i samband med covid-19 samt höja sina klimatambitioner avsevärt 2021, säger Inger Andersen i pressmeddelandet.

ANNONS