Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och Rysslands Vladimir Putin under ett möte i Peking 2019. Arkivbild.
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och Rysslands Vladimir Putin under ett möte i Peking 2019. Arkivbild. Bild: Sergei Ilnitsky/AP/TT

Läcka: Egyptiska raketer till Ryssland?

Egypten planerade i hemlighet att sända 40 000 raketer till Ryssland, enligt dokument på nätet som uppges ha läckt från amerikanska säkerhetskällor.

ANNONS
|

En del av ett topphemligt dokument, daterat den 17 februari, sammanfattar samtal som påstås ha ägt rum mellan Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och högt uppsatta egyptiska militärer. Förutom raketer ska Egypten ha planerat att förse ryssarna med artilleriskott och krut, skriver Washington Post.

Enligt instruktioner från al-Sisi skulle produktionen och leveransen av raketerna hemlighållas för att "undvika problem med väst". Fabriksanställda skulle ges uppfattningen att raketerna var avsedda för det egyptiska försvaret.

"Håller avstånd"

Ambassadör Ahmed Abu Zeid, talesperson för Egyptens utrikesdepartement, säger med anledning av påståendena att "Egyptens inställning är från början att inte blanda sig i krisen och att hålla lika långt avstånd till båda sidor". Landet stöder FN-stadgan och internationell rätt, tillägger han.

ANNONS

En anonym amerikansk tjänsteman säger till Washington Post att man inte sett något av den påstådda planen genomföras. Egypten är en av USA:s närmaste allierade i Mellanöstern, och den största mottagaren av amerikanska bidrag.

UAE och Ryssland

I ett annat av de läckta dokumenten påstås att amerikanska spioner kommit på sina ryska kollegor med att skryta om att de lyckats få Förenade arabemiraten (UAE) att arbeta emot amerikansk och brittisk underrättelsetjänst.

USA vill inte kommentera uppgifterna i dokumentet och UAE avfärdar dessa som "kategoriskt falska", rapporterar AP. Från amerikanskt håll har det dock funnits oro för att Förenade arabemiraten närmar sig Ryssland.

Pentagon undersöker nu äktheten av dokumenten som cirkulerar på nätet. Det är oklart hur de har läckt ut och en del detaljer i dem sägs ha blivit justerade, vilket väckt ytterligare frågetecken. Från bland annat ukrainskt och sydkoreanskt håll har mycket av innehållet beskrivits som falsarier eller desinformation.

ANNONS