Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA tar hem trupper från Afghanistan. Arkivbild.
USA tar hem trupper från Afghanistan. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Kritik mot USA:s reträtt från Afghanistan

President Donald Trump beordrar att trupper dras tillbaka från Afghanistan och Irak, med förhoppningen om att alla amerikanska soldater ska ha kommit hem i vår.
Natochefen varnar.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelar att man tar hem nästan hälften av de amerikanska soldater som befinner sig i Afghanistan.

USA behåller därmed omkring 2 500 soldater i landet.

Tillförordnade försvarsministern Chris Miller säger att 2 000 soldater ska ha lämnat landet i mitten av januari.

Hoppas att alla kommer hem

Det var ett av Millers första framträdanden sedan president Donald Trump avskedat förre försvarsministern Mark Esper.

Ytterligare 500 soldater ska kallas hem från Irak, enligt president Donald Trumps order.

Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O´Brien sade efter beskedet att Trump hoppas att alla amerikanska soldater kommer att ha lämnat Afghanistan och Irak i maj nästa år.

Utspelet förvånade flera bedömare, då Pentagons generaler under Espers ledning ansett att talibanerna inte gjort tillräckligt för att minska antalet attacker mot regeringsstyrkor, och att en minskning av styrkorna skulle sända fel signaler till talibanerna.

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, varnar i skarpa ordalag för ett tillbakadragande i en direkt och ovanligt kritisk kommentar till president Trump. McConnell säger att tillbakadragandet innebär att man ger extremister "en stor propagandaseger".

– Konsekvenserna av en för tidig amerikansk reträtt kan bli än värre än den som president Obama genomförde i Irak 2011. Den hjälpte (terrorrörelsen) IS och en ny våg av internationell terrorism, sade McConnell och lade dessutom till att reträtten kan bli "förödmjukande" likt USA:s uttåg ur Sydvietnam 1975.

Stoltenberg bekymrad

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är bekymrad över beslutet.

– Vi står inför ett svårt beslut. Priset för att lämna landet för snabbt och för okoordinerat kan bli mycket högt, säger Stoltenberg enligt norska VG.

– Vi har varit i Afghanistan i nästan 20 år, och ingen Nato-allierad vill vara där längre än nödvändigt, fortsätter Stoltenberg men konstaterar sedan att terrorrörelsen IS och andra militanta islamistiska rörelser kan komma att utnyttja läget.

Svenska Afghanistankommitténs Sverigechef Anna Ek säger i ett uttalande att "det är oerhört viktigt att USA håller fast vid avtalet man slöt med talibanerna tidigare i år och ger sitt stöd till de fredssamtal som inletts mellan den afghanska regeringen och talibanerna".

"Samtidigt är det viktigt att en framtida fredsuppgörelse blir inkluderande och att omvärlden står upp för att kvinnors och minoriteters roll inte får förhandlas bort", enligt Ek.

Över 100 000 soldater

Som mest befann sig omkring 100 000 amerikanska soldater i Afghanistan, sommaren 2010. Dåvarande president Barack Obama hade då beordrat ytterligare omkring 33 000 soldater till landet för att förstärka kampen mot talibanerna.

Trupper började att sändas tillbaka till USA 2011.

I den internationella insatsen i landet fanns det som mest fler än 130 000 soldater i landet 2011, rapporterar BBC.

Sverige har deltagit med soldater på plats genom de internationella militära insatsstyrkorna Isaf.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel namn för Svenska Afghanistankommitténs Sverigechef.

Grim Berglund/TT