Kravaller, tårgas och stormning i oroligt Beirut

Våldsamma protester spred oro i centrala Beirut på fjärde dygnet efter de förödande explosionerna. Kravallpolis satte in tårgas mot demonstranter. Utrikesdepartementet stormades. En polisman dödades. Antalet skadade räknades i flera hundra. Libanons premiärminister öppnar för nyval.

ANNONS
|

Upprörda libaneser kräver att ansvariga politiker ställs till svars för att de låtit enorma mängder av explosivt material ligga i ett hamnförråd i flera år. Samtidigt har de fått nog av politikernas oförmåga att samlas och leda landet ur ett politiskt och ekonomisk kaos som har förvärrats av korruption, pandemin och tisdagens förödande explosioner.

Flera dagar av protester med avgångskrav trappades upp på lördagen. På eftermiddagen samlades tusentals människor på Martyrernas torg under paroller som "Folket vill att regimen faller". Scenerna var dramatiska med rök och sammandrabbningar. Kravallpolis avfyrade tårgas och gummikulor mot demonstranter, som försökte bryta sig genom en barriär för att ta sig in i parlamentsbyggnaden. Skottlossning hördes och en polisman dödades vid vad som beskrivs som ett överfall.

ANNONS

Tiotals protesterande bröt sig in i utrikesdepartementets lokaler och brände ett porträtt av presidenten som en representant för den politiska klass som styrt landet i årtionden.

– Vi stannar här. Vi uppmanar det libanesiska folket att ockupera ministerier, skrek en demonstrant i en megafon.

Stormningen ska ha letts av pensionerade arméofficerare som tillkännagav att det nu var "högkvarter för revolutionen". Det skedde i direktsänd lokal-tv och inträffade när säkerhetsstyrkorna var upptagna med regeringskritiska demonstranter några hundra meter bort.

Enligt libanesiska Röda korset skadades över 200 demonstranter. Över 60 fördes till sjukhus för behandling medan 175 fick vård på plats.

Minst 19 personer uppgavs sent på eftermiddagen ha tagits om hand av polis för förhör, men då var protesterna ännu inte slut.

Landets premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga parlamentsvalen. Det är enda utvägen ur krisen, menar han. Ett förslag kommer att presenteras på måndagen.

– Vi är arga, ledsna och rasande, sade aktivisten Jumanah Zabaneh till TT tidigare på lördagen.

Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis men hon och hennes familj undkom oskadda.

– Vi må ha klarat oss men det är ett fruktansvärt trauma. Vi känner sorg över alla dem som har dött och skadats och de som fortfarande saknas. Den här demonstrationen är också en solidaritetshandling, för att visa att vi libaneser håller samman.

ANNONS

”Misskötseln är total”

Hon kände i likhet med många att nu får det vara nog.

– Det handlar om människoliv, och inte bara om en ekonomisk kris nu. Misskötseln är total och genomgående, från början till slut. Mellan den första och den andra explosionen kom inga varningar om att hålla sig undan från området och vid solnedgången avbröt myndigheterna sitt sökande efter människor, sade Jumanah Zabaneh och tillade:

– Vi känner oss så förtvivlade, så förödmjukade och förminskade. Vi kräver att det fragmentiserade styre som vi har i dag ska bort omedelbart. Nu får det verkligen vara nog, vi måste en gång för alla få en fungerande statsapparat.

Aktivisten Hussein El Achi såg tisdagen som en vändpunkt för sitt land:

– Vi vädjar inte längre, nu kräver vi förändring av det feodala samhälle där den styrande klassen så länge har missbrukat sin makt. Vår vrede kommer att förändra samhället.

Svenska UD uppmanar svenskar i Beirut att undvika protesterna.

På lördagen fortsatte sökandet i rasmassorna. Fortfarande saknades över 60 personer. Antalet bekräftat döda uppgick till 158 – 25 hade ännu inte identifierats. Cirka 5 000 fick fysiska skador.

En utredning om orsaken till katastrofen är tillsatt och ska vara klar redan i veckan, om det över huvud taget är möjligt att dra några säkra slutsatser så snabbt. Landets president Michel Aoun lovar att ansvariga ska straffas, men avvisar en internationell och oberoende utredning. Aoun anger två möjliga förklaringar till det inträffade: vårdslöshet eller utländsk inblandning genom en robot eller bomb.

ANNONS

Kristen politiker: ”Alla borde avgå”

Det kristna partiet Kataebs tre ledamöter i parlamentet avgår i protest sedan en högt uppsatt partimedlem omkommit i explosionen. Parlamentsledamoten Paula Yacoubian uppmanade alla sina kolleger följa deras exempel.

– Som parlamentsledamot i Beirut tog jag beslutet att avgå eftersom jag känner mig som ett falskt vittne i parlamentet, sade hon enligt TT. Det finns inget vi kan göra, beslutsfattandet ligger utanför parlamentet. Alla borde avgå.

Förstörelsen är omfattande efter explosionerna och byggnader och infrastruktur slagen i spillror, det gäller även sjukhus. Uppskattningsvis 300 000 människor har förlorat sina hem och de humanitära behoven är akuta. Hjälp från omvärlden har börjat anlända.

På initiativ av den franske presidenten Emmanuel Macron hålls på söndagen en videokonferens för att diskutera vad som kan göras för Libanon och hur hjälpen, lovade Macron i Beirut i veckan, kan levereras utan att hamna i korrupta händer. USA:s president Donald Trump deltar och skriver på Twitter: ”Alla vill hjälpa till.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS