Krafttag mot ostrontjuvar – för att rädda franska julen

I Frankrike innebär jul- och nyårshelgen ostronfrossa. Fransk polis sätter nu in helikoptrar och drönare i kampen mot ostrontjuvar.
– Produktionen måste säkras kring årets viktigaste ostronhelger, säger ostronchefen Thierry Lafon.

ANNONS
|

I Frankrike står ingen julskinka på matborden runt jul- och nyår. Traditionen säger att man istället firar årets viktigaste helger med ostron.

Den totala produktionen beräknas till cirka 110 000 ton per år. Två tredjedelar säljs kring just jul- och nyårshelgerna.

Franska medier uppger att under 2019 inträffade tre gånger fler plundringar än året innan.

Det har fått landets sju regionala ostronorganisationer att snabbt låta skärpa övervakningen.

Polisen gör stickprover

Polisbåtar fanns sedan tidigare och nu sätter man dessutom in helikoptrar.

– Det är nödvändigt i kampen mot ostrontjuvarna och jag är tacksam för att polisen flyger över ostronodlingarna dag som natt, säger Thierry Lafon till GP.

ANNONS

Han odlar själv och är sedan 2016 chef för ostronodlarnas organisation CRCAA (Comité Régional de la Conchyliculture Arcachon Aquitaine) med säte i Arcachon på sydfranska västkusten.

– Det är klart att fransmännens ostron ska säkras på jul- och nyårsbordet, säger han i samma stund som motorbåten lägger ut från hamnen i sydvästfranska Meyran och han styr mot en odling.

I Frankrike äter man traditionsenligt ostron under jul- och nyårshelgen.
I Frankrike äter man traditionsenligt ostron under jul- och nyårshelgen. Bild: Phil Sears

Polisen gör även stickprover i hamnar och på produktionsplatser. Ägarna uppmanas dessutom sätta upp mer ljus och detektorer i havet.

– Polisen använder även drönare för att försöka ta tjuvarna på bar gärning, berättar Thierry Lafon.

Stal 4,5 ton musslor

På Frankrikes södra Atlantkust motsvarar ostronodlingarna en yta av fem tusen fotbollsplaner,

Strax innan förra årets julhelg, skakades landet av en extra stor stöld.

En natt stals 4,5 ton ostron och 200 ton venusmusslor till ett värde av cirka 20 000 euros.

– Ofta utförs stölderna av konkurrenter som misslyckats med sina egna odlingar, förklarar han.

Äter i genomsnitt 30 ostron per år

Sedan ostronexporten ökat till länder som Italien och Kina, har efterfrågan ökat.

Fransmännen äter i genomsnitt 30 ostron per år. Ostronfrossan startar på själva juldagen med ett stort fat nyplockade ostron.

– Oh la la. Jag kan inte tänka mig en jul- eller nyårshelg utan ostron och champagne, säger pensionären Vivianne, som GP träffar på en torgmarknad i östfranska Metz.

ANNONS

Hon är mycket uppskärrad efter mediernas skriverier om stölderna.

– Får jag inte mina tio ostron under juldagens stora lunch blir det ingen riktig fest.

LÄS MER:Badgäster skadas av knivskarpa ostron

LÄS MER:Kolonilotter till havs – "skogar under ytan"

ANNONS