Omkring 1 600 personer bevittnade rivningen av det hus som tidigare var knarkkungen Pablo Escobars hem och högkvarter.
Omkring 1 600 personer bevittnade rivningen av det hus som tidigare var knarkkungen Pablo Escobars hem och högkvarter.

Knarkkungens hus demolerat

En ökänd byggnad i Colombia har i helgen jämnats med marken. Det så kallade Monaco-huset i Medellin, landets näst största stad, var knarkkungen Pablo Escobars hem och högkvarter under flera år.

ANNONS
|

Escobar och hans familj bodde i huset under större delen 1980-talet, en period då hans förmögenhet växte till motsvarande omkring 280 miljarder kronor. Vid denna tid beräknas hans kartell ha stått för uppemot 80 procent av världens totala kokainproduktion.

Omkring 1600 personer bevittnade demoleringen. Många hurrade medan andra grät.

Enligt Medellins borgmästare Federico Gutierrez var huset "en symbol för ondska".

- Vi betalar tillbaka en historisk skuld till våra offer, säger Gutierrez, enligt The Independent.

ANNONS

Under Escobars storhetstid dödades tusentals människor i narkotikans spår, däribland 500 poliser och fyra presidentkandidater.

Huset var åtta våningar högt och förutom tolv lägenheter fanns det även en rad luxuösa bekvämligheter i form av bland annat två swimmingpooler, en tennisbana och ett stort garage, där Escobar förvarade sin samling med klassiska bilar och motorcyklar.

1988 utsattes bygganden för en bilbombsattack när det blodiga kriget mellan Colombias två största knarkkarteller tog sin början.

Därefter har huset i princip stått övergivet. Men som turistattraktion har Monaco-huset fortsatt locka människor, inte minst taket, där Escobar dödades i en gemensam aktion utförd av Colombia och USA.

TT

ANNONS