Polisen tar hand om den avsågade julgranstoppen.
Polisen tar hand om den avsågade julgranstoppen. Bild: CHRISTIAN MANG

Klimataktivister sågade av julgranen vid Brandenburger Tor

Klimataktivisterna i Letzte Generation (Sista generationen), som har klistrat fast sig på gator och flygplatser i Tyskland, har hittat nya metoder. På onsdagen sågade de av toppen på julgranen vid Brandenburger Tor.

ANNONS
|

Klistret var utbytt mot en handsåg när klimataktivisterna i Letzte Generation testade en ny protestform i Berlin på onsdagen. Med hjälp av en lyftkran tog sig två aktivister upp till toppen av julgranen vid ikoniska Brandenburger Tor – och sågade av den med julkulor och allt.

Väl där uppe rullade de ut en banderoll med texten: ”Det är bara toppen av julgranen”.

– Vi ser ser i Tyskland än så länge bara toppen av den underliggande katastrofen, men i det globala syd lider man av den varje dag, säger aktivisten Lilli Gomez enligt Süddeutsche Zeitung.

Kritiseras av Scholz

När aktivisterna kom ner igen kunde de gripas av polis.

ANNONS

– Det måste vara en högre vetenskap om man tänker att man genom att såga av toppen av en julgran gör något vettigt mot klimatförändringen, säger Benjamin Jendro, talesperson för polisfacket.

Aktivistgruppen har skapat mycket irritation med sina aktioner, då de stoppat trafiken genom att klistra fast sig själv på vägbanor och på flygplatser under senare tid. Landets förbundskansler Olaf Scholz har kritiserat gruppen, vars protester han kallat för obegripliga och farliga.

I mitten av december gjorde tysk polis tillslag mot flera medlemmar i gruppen, på grund av en protest som genomfördes i april då de ströp bränsleflödet till flera oljeledningar. Klimataktivisterna anklagas för att "stödja en kriminell organisation", enligt åklagare i Neuruppin norr om Berlin.

LÄS MER:Klimataktivister tog sig in på flygplatser i Berlin och München

LÄS MER:Kuppmakare planerade ”rensningar” i Tyskland

LÄS MER:Det här är prins Heinrich XIII Reuss

LÄS MER:Det här är Reichsbürger-rörelsen

ANNONS