Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet. Bakom henne syns den exekutiva viceordföranden Margrethe Vestager (till vänster) och Valdis Dombrovskis (till höger). Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT
EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen talar i EU-parlamentet. Bakom henne syns den exekutiva viceordföranden Margrethe Vestager (till vänster) och Valdis Dombrovskis (till höger). Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Klart skepp för ny styrning i EU

Ja, yes, jawohl, kyllä och oui.
Med 461 röster mot 157 får den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen stöd av EU-parlamentet.
– Jättebra, säger svenska Ylva Johansson som tillträder redan på söndag.

I somras var marginalen ytterst knapp, bara nio röster, när den förra försvarsministern von der Leyen godkändes som tillträdande ordförande i EU-kommissionen.

Nu blev siffrorna betydligt säkrare då samma EU-parlamentsledamöter röstade om hela kommissionen.

461 ja-röster mot 157 nej är samtidigt betydligt fler än vad avgående kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker fick i motsvarande omröstning om ny EU-kommission för fem år sedan.

– Det var ett överraskande starkt resultat får man säga, särskilt i jämförelse med omröstningen i juni, konstaterar tillträdande inrikeskommissionären Ylva Johansson på plats i Strasbourg.

– Men jag har varit med ett tag så jag vet att det är bara den dag man blir vald som man är populär, och den dag när man lämnar. Däremellan är det bara hårt arbete, säger Johansson.

"Låt oss börja"

Svängningen beror till stor del på ren otålighet. Den nya EU-kommissionen skulle egentligen ha tillträtt den 1 november, men har försenats av att tre ledamöter stoppats på förhand sedan EU-parlamentets olika utskott ansett dem olämpliga.

Det har fått hela EU-maskineriet att trampa vatten i en månad. Nu längtar EU-parlamentet i stället efter att få allehanda kommissionsförslag att börja jobba med.

Även von der Leyen själv verkar längta.

– Vi kommer att vara ett lag, som arbetar tillsammans med det här parlamentet och med medlemsländerna. Mitt budskap är enkelt: låt oss börja jobba! talade hon till ledamöterna inför omröstningen i Strasbourg.

Citerar Havel

Tyskan inledde annars med att påminna om sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien för exakt 30 år sedan och hur mycket det har präglat hennes syn på EU.

– Det handlar först och främst om människor och deras ambitioner, folk som står tillsammans för sin frihet, sade von der Leyen och citerade den förre dissidenten och samvetsfången Vaclav Havel:

– "Arbeta för något för att det är bra – inte bara för att det går att genomföra".

Bland de svenska ledamöterna röstade S, M, C, KD och L för den nya kommissionen. MP lade ner sina röster och V och SD röstade emot.

"Extremt svårt"

Den nya EU-kommissionen tillträder formellt redan från den 1 december. För Ylva Johansson väntar en rivstart med ett inrikes- och justitieministermöte i Bryssel redan på måndag. Ett uttalat mål är att inom kort kunna presentera en "ny pakt" för asyl- och migrationspolitiken.

– Jag har ju fått ett ansvarsområde som är extremt svårt att komma fram i. Det förslag som vi till sist kommer fram till kommer säkert inte att vara ett förslag som älskas av så många, men som förhoppningsvis kan accepteras, säger den tillträdande inrikeskommissionären.

Frågan är ständigt het och känslig – just nu exempelvis kring situationen i flyktinglägren i den grekiska övärlden.

– Jag har förstått att förhållandena är fruktansvärda, inte minst i Moria. Nu ska man stänga det, och det tycker jag är bra. Men då gäller det också att säkerställa att det som kommer därefter blir mycket bättre, säger Ylva Johansson i Strasbourg.

Wiktor Nummelin/TT

EU:s tillträdande inrikeskommissionär Ylva Johansson efter onsdagens omröstning i EU-parlamentet. Bild: Wiktor Nummelin/TT
EU:s tillträdande inrikeskommissionär Ylva Johansson efter onsdagens omröstning i EU-parlamentet. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Här är de ledamöterna i nästa EU-kommission:

Ordförande: Ursula von der Leyen, Tyskland.

Förste verkställande viceordförande med klimatansvar: Frans Timmermans, Nederländerna.

Verkställande viceordförande med ekonomiansvar: Valdis Dombrovskis, Lettland.

Verkställande viceordförande med digitaliseringsansvar: Margrethe Vestager, Danmark.

Viceordförande och utrikeschef: Josep Borrell, Spanien.

Viceordförande för värderingar och öppenhet: Vera Jourová, Tjeckien.

Viceordförande "för att främja Europas livsstil": Margaritis Schinas, Grekland.

Viceordförande för interna relationer: Maros Sefcovic, Slovakien.

Viceordförande för demokrati och demografi: Dubravka Suica, Kroatien.

Inremarknads- och industrikommissionär: Thierry Breton, Frankrike.

Jämställdhetskommissionär: Helena Dalli, Malta.

Regional- och reformkommissionär: Elisa Ferreira, Portugal.

Innovations- och ungdomskommissionär: Mariya Gabriel, Bulgarien.

Ekonomikommissionär: Paolo Gentiloni, Italien.

Budgetkommissionär: Johannes Hahn, Österrike.

Handelskommissionär: Phil Hogan, Irland.

Inrikeskommissionär: Ylva Johansson, Sverige.

Hälsokommissionär: Stella Kyriakides, Cypern.

Krishanteringskommissionär: Janez Lenarcic, Slovenien.

Justitiekommissionär: Didier Reynders, Belgien.

Arbetsmarknadskommmissionär: Nicolas Schmit, Luxemburg.

Energikommissionär: Kadri Simson, Estland.

Miljökommissionär: Virginijus Sinkevicius, Litauen.

Biståndskommissionär: Jutta Urpilainen, Finland.

Transportkommissionär: Adina Ioana Valean, Rumänien.

Utvidgningskommissionär: Olivér Várhelyi, Ungern.

Jordbrukskommissionär: Janusz Wojciechowski, Polen.

Fotnot: Storbritannien har sagt sig inte kunna nominera någon kommissionär förrän efter sitt nyval den 12 december, vilket lett till att nuvarande EU-kommission inlett ett så kallat överträdelseförfarande mot landet. Samtidigt räknar regeringen i London med att inte behöva någon kommissionär, då man hoppas lämna EU senast den 31 januari.

Så här har det gått i de senaste omröstningarna om EU:s tillträdande kommission:

År: ordförande ja nej avstod antal ledamöter 2019: Ursula von der Leyen 461 157 89 751 2014 Jean-Claude Juncker 423 209 67 751 2010 José Manuel Barroso 488 137 72 736 2004 Barroso 478 84 98 732 1999 Romano Prodi 510 51 28 626 1995 Jacques Santer 417 104 59 626

Källa: EU-parlamentet

Så här säger några av de svenska ledamöterna om godkännandet av Ursula von der Leyens nya EU-kommission:

– En stor framgång för Europasamarbetet att vi får en kommission med ett så starkt stöd i Europaparlamentet. Jag tror att det handlar om att allt fler tycker att vi måste börja jobba med de samhällsproblem som Europa har, som handlar om invandringen, klimatet, konkurrenskraften och lag och ordning, säger Tomas Tobé (M).

– Det är väldigt viktigt att kommissionen får en stark uppställning. Från den socialdemokratiska gruppen ser vi att vi har fått igenom en hel del av våra krav. Nu gäller det att se att det också blir politik av det, tycker Heléne Fritzon (S).

– En betryggande majoritet och det var väldigt skönt. Nu kan vi börja göra det jobbet vi ska med att minska klimatpåverkan, få ordning på långtidsbudgeten, få en jordbruksbudget på plats och många andra saker, anser Fredrick Federley (C).

– Vi lade ner våra röster, eftersom hon vid upprepade tillfällen har meddelat oss att hon inte kommer att göra det som vetenskapen kräver för klimatet, berättar Alice Bah Kuhnke (MP).

– Vi ansåg redan från början att Ursula von der Leyen var olämplig. Hon har ett uttalat mål att bilda Europas Förenta stater. Så det blev ett klart nej i dag, förklarar Peter Lundgren (SD).