Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kirgizistans tidigare president Almazbek Atambajev. Arkivbild.

Kirgizistans expresident förlorar immunitet

Kirgizistans tidigare president Almazbek Atambajev fråntas sin immunitet sedan parlamentet röstat för ett förslag som banar väg för ett möjligt åtal – som kan leda till en politisk kris i landet.

Den 62-årige expresidenten misstänks enligt åklagaren bland annat för att ha köpt mark på ett olagligt sätt och för att ha frigivit en brottsling. Tidigare har hans immunitet som tidigare president skyddat honom från åtal.

- Efter att Atambajevs immunitet har lyfts kommer utredningen att inledas, sade åklagaren Otkurbek Dzhamshitov i parlamentet.

Totalt 103 parlamentsledamöter röstade för att frånta hans immunitet. Sex röstade emot. Parlamentets ledamöter är i stor utsträckning lojala med den nuvarande presidenten Sooronbaj Zjeenbekov som tidigare varit bundsförvant med Atambajev.

Atambajev säger att han kommer att kämpa till slutet mot anklagelserna.

- Jag är inte rädd för någonting i den här världen. Jag har suttit i fängelse, attackerats, jag har förgiftats, säger han till journalister.

Almazbek Atambajev var president i landet mellan 2011 och 2017. Han stödde Sooronbaj Zjeenbekov under valrörelsen, men sedan dess har han kritiserat sin efterträdare, vilket ses som en maktkamp mellan de två.