Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kina beskriver Sverige som ett svart hål för viruset

Sverige har "kapitulerat" för coronaviruset och blivit ett "ett svart hål" för viruset att frodas i. Detta skrivs i en ledare i en kinesisk tidning ägd av kommunistpartiet, rapporterar P1.

I en ledare i den kinesiska upplagen av tidningen Global Times, som ägs av kommunistpartiet, kritiseras Sveriges hantering av coronaviruset.

Även beslutet att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal attackeras och det internationella samfundet och EU uppmanas ta till orda mot Sverige.

– Det kan ju vara ett utslag av de ansträngda relationer som funnits mellan Kina och Sverige under en tid, till följd av andra frågor, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Ekots lördagsintervju.

– Samtidigt kan jag konstatera att vi ändå är ett av de länder som har en lägre smittspridning än många andra länder. Både Norge och Danmark, till exempel, har fler smittade och också en snabbare smittspridning. Men jag tror att det snarare är ett utslag av det.

I stället för att spä på internationella konflikter bör länder i hela världen samarbeta, anser Johansson. Utrikesminister Ann Linde (S) är inne på samma linje i ett skriftligt uttalande till flera svenska medier:

"I dagens svåra läge hjälper inte polemik."

Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, säger till Sveriges Radios P1 som först rapporterade om nyheten, att han ser kritiken som allvarlig.

– Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset, säger Björn Jerdén till radiokanalen.

LÄS MER: Kinas ambassadör i stor GP-intervju – riktar hård kritik mot media, politiker och Gui Minhai

Sverige har kapitulerat

Sverige liknas i texten vid ett "svart hål" för viruset att frodas i och landet Sverige uppges ha "kapitulerat" för viruset. Även beslutet att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal attackeras, skriver P1.

Björn Jerdén på utrikespolitiska institutet säger till Sveriges Radio att den här typen av ledarartiklar är sanktionerade av kommunistpartiet som styr Kina och därför har de en tyngd.

– Med det sagt är det inte givet att kinesiska UD till exempel kommer spinna vidare på den här kritiken gentemot Sverige, det får vi se framöver, säger han.

"Kinas propaganda har gått på högvarv"

Tobias Andersson Åkerblom är reporter på Göteborgs-Posten och har länge följt utvecklingen i Kina. Han betonar att Sverige och Kina i nuläget har en historiskt dålig relation.

– Ledartexten är anmärkningsvärd. Den säger att Sverige sticker ut, men det skiner igenom att det troligtvis inte bara handlar Sveriges hantering av coronaviruset, säger han och fortsätter:

– Det som är intressant är att kinesiska medier och deras propaganda har gått på högvarv för att försöka ändra berättelsen om coronaviruset. De attackerar andra länders hantering av det för att få Kinas system att framstå som överlägset.

Han förklarar att texten får det att låta som att Sverige har kastat in handduken i kampen mot coronaviruset och att det kan vara en del av den propagandan.

– De försöker ändra narrativet och framställa sig själva som, om inte hjältar, i alla fall inte längre skurkarna.

LÄS MER: EU står på Sveriges sida efter handelshot från Kina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.