Hutteriterna lever tätt ihop i kolonier, där en stor del av tillvaron kretsar kring gemenskap, något som kan ha förvärrat smittspridningen. Arkivbild.
Hutteriterna lever tätt ihop i kolonier, där en stor del av tillvaron kretsar kring gemenskap, något som kan ha förvärrat smittspridningen. Arkivbild. Bild: Jordan Verlage/The Canadian Press/AP/TT

Kanada tampas med virus i religiösa kolonier

Den kanadensiska sjukvården har svårt att bekämpa de coronavirusutbrott som sker bland hutteriter, en religiös minoritet som bor i avskilda kolonier runtom i landet.

ANNONS

Tre provinser i västra Kanada har rapporterat hundratals nya coronafall i hutteritkolonier de senaste veckorna, vilket bidragit till en stigande kurva för landet som annars klarat sig relativt bra under pandemin.

Hutteriterna är en liten kristen rörelse vars utövare bor tätt ihop i kolonier. De förkastar delar av det moderna samhället och lever som jordbrukare. Samtidigt är kolonierna en viktig del i den kanadensiska matförsörjningen eftersom de driver jordbruk i industriell skala, som försörjer delar av Kanada med stora mängder säd, ägg, kött och grönsaker.

Livsstil bidrar

Familjerna arbetar tillsammans på gemensamma jordbruk, äter sina måltider i gemensamma kök och går i kyrkan tillsammans varje kväll – aktiviteter som alla kan bidra till smittspridning.

ANNONS

– Utbrottet är mycket allvarligt, sade provinsen Saskatchewans försteminister Scott Moe till reportrar tidigare i veckan.

Antalet bekräftade fall i provinsens hutteritkolonier väntades då nå 400 under de kommande dagarna, och de närliggande provinserna Manitoba och Alberta hade liknande siffror i sina kolonier.

I stort har Kanada sett en ökning av antalet covidfall sedan butiker och offentliga platser öppnat igen. Hutteriternas kolonier är inte helt slutna och flera fall tros ha kommit in till dem genom lokala och regionala resor.

Fallen i hutteritkolonierna visar hur komplicerat det kan bli att få bukt med viruset – i vissa kolonier undviker de boende att testa sig av rädsla för att jordbruken ska stängas ner, och i andra fall finns religiösa ledare som ignorerar hälsomyndigheternas riktlinjer.

"Riktigt tufft för dem"

– Det har funnits hutteritledare som inte har tagit det på allvar. Det har lett till en del av de här utbrotten, säger Mary-Ann Kirby, som skrivit memoarer om sin uppväxt i en hutteritkoloni i Manitoba.

Stigmatiseringen kring sjukdomen drabbar också kolonierna ekonomiskt, enligt Mary-Ann Kirby.

– Den här tiden på året är det bondens marknad, och hutteriternas stånd är ibland slutsålda innan marknaden ens öppnar. Men nu är det ingen som köper deras varor, och då är det riktigt, riktigt tufft för dem, säger hon.

ANNONS

"Covid-19 diskriminerar inte"

Många kolonier samarbetar nu med folkhälsomyndigheter för att begränsa spridningen. Inga jordbruk har än så länge stängt ner, men många har valt att isolera sig för att undvika ytterligare smittspridning.

Flera kolonier har under pandemin infört krav på att bära ansiktsskydd, en del har också börjat inta måltider familjevis i stället för gemensamt, och det finns också de som håller gudstjänster via högtalarsystem.

– Covid-19 diskriminerar inte. Det här viruset kan drabba vem som helst av oss, säger Kanadas chefsläkare – en roll som har likheter med Sveriges statsepidemiolog – Theresa Tam, angående utbrotten i hutteritkolonierna.

'Det här viruset kan drabba vem som helst av oss', säger Kanadas chefsläkare Theresa Tam om coronautbrotten bland hutteriterna.
"Det här viruset kan drabba vem som helst av oss", säger Kanadas chefsläkare Theresa Tam om coronautbrotten bland hutteriterna. Bild: Justin Tang/The Canadian Press/AP/TT

Fakta: Kanadas hutteriter

Hutteriterna är en protestantisk, anabaptistisk rörelse som har mycket gemensamt med amish-rörelsen i USA. Riktningen har sina rötter i reformationen i Tyskland på 1500-talet, men lever framför allt kvar i Nordamerika i dag.

Majoriteten av världens hutteriter, 35 000 personer, bor i Kanada. Medlemmarna känns igen på sina utmärkande kläder. Kvinnor bär långa förkläden och huvuddukar, medan män bär hatt och har mörka byxor som hålls upp med hängslen.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS