Jill Biden kan bli historisk första dam

Lärare och första dam på samma gång. Jill Biden tänker kombinera sina uppgifter. Det är första gången som presidentens fru fortsätter att yrkesarbeta. Men helt smärtfritt lär det inte fungera.

ANNONS
|

USA:s första dam har en oklar roll. Allmänt sett skall hon finnas till hands vid representation, resor och statsbesök. Därutöver förväntas hon att staka ut sin egen kurs. Flertalet första damer har kritiserats men Jacqueline Kennedy brukar framhållas som modellen för hur presidentens fru skall fungera. Det hänger samman med att mycket av det som hon gjorde officiellt fick stor uppmärksamhet och skapade en känsla av både glamour och kulturell finess kring makens presidentskap. Den av henne initierade smakfulla renoveringen av Vita huset och anläggandet av rosenträdgården medverkade också. Men sanningen var att Jackie var en sparsmakad första dam som såg till att hon hade mycket fritid på sin farm i Virginia och för resor med sin syster Lee. Hon avskydde benämningen ”First Lady”.

ANNONS

– Låter som namnet på en häst, sade hon enligt de privata uppteckningar som finns från den tiden.

Många får kritik

Det är sällan som första damer undkommer kritik. Till de mest utsatta hör Hillary Clinton som av sin man Bill utsågs att leda arbetet med en sjukvårdsreform. Det var som att köra huvudet i väggen direkt. Frånsett det politiska motståndet ansågs det olämpligt att låta även en kompetent fru få ansvar för en stor utredning. Melania Trump har inte gjort något betydande avtryck. Ointresse snarare än kritik har varit hennes följeslagare annat än i de fall då hon själv velat provocera som med orden på ryggen på sin jacka – ”jag bryr mig inte, gör du?”

När Jill Biden flyttar in i Vita huset är det en kvinna som är van att representera USA som blir ny första dam. Hon var ”andra dam” under Joe Bidens åtta år som Barack Obamas vicepresident. Då hade hon möjlighet att kombinera sin lärarroll med de officiella uppdragen, vicepresidentens fru är inte lika påpassad.

Vill bli kallad Dr B

Jill Biden – eller Dr B som hon gillar att studenterna kallar henne – är utbildad lärare, har flera akademiska examina och undervisar främst i engelska. Hon lade fram sin avhandling om ledarskap i undervisningen 2007 vid University of Delaware och fick sin doktorsgrad vid 55 års ålder. Vid 68 undervisar hon fortfarande vid Northern Virginia Community College och har haft en rad olika utredningsuppdrag med fokus på offentligt finansierad skolgång. Hennes säkerhetsvakter klär sig på samma sätt som studenterna för att inte väcka uppseende och när Dr B får frågor om hon har någon anknytning till Joe Biden brukar hon svara:

ANNONS

– Det finns ett släktskap.

Nu blir det svårare att smälta in som vilken lärare som helst men Jill Biden vill behålla kontakten med skolvärlden och skolfrågorna som hon brinner för. Men inte med ett formellt inflytande över presidentpolitiken.

– Joe vet vad jag står för och det behöver jag inte berätta, har hon sagt. Och han tycker förresten samma sak.

”Jag tappade då nästan helt min tro”

Joe Biden har beskrivit sin fru som den person som fick honom på fötter sedan hans fru och dotter omkommit i en bilolycka och han stod ensam med sina två små söner. Hon säger att hon uppfostrat pojkarna som sina egna barn, sonen Beau dog för ett par år sedan i cancer.

– Jag tappade då nästan helt min tro, sade hon en tid senare. Kunde inte gå i kyrkan på lång tid. Men till sist vände det.

Jill och Joe Biden har ett gemensamt barn, dottern Ashley som är 39 år. Paret har flera barnbarn.

Bilden av helylle-Jill fick en litet nagg i kanten när hennes förste make Bill Stevenson nyligen bestämde sig för att ”korrigera historieskrivningen”. Stevenson och Jill möttes som unga då han spelade collegefotboll och övervägde en professionell karriär i sporten. Men Woodstockfestivalen fick honom att ändra sig och efter några regniga dygn med dåtidens främsta band bestämde han sig för att starta en krog med rockscen i Newark där University of Delaware ligger. På hans ”Stone Balloon” gjorde Bruce Springsteen ett av sina första framträdanden med E Street Band.

ANNONS

Jill och Bill Stevenson gifte sig och de var volontärer och bidragsgivare till Joe Bidens första senatskampanj 1972. Officiellt inledde Jill och Joe Biden sin relation sedan hon separerat från Bill.

Icke så, skriver Bill i en bok som kom ut strax före valet i höstas. Han hävdar att han kom på paret då hon åkte iväg i Corvetten som han köpt till henne men fann bilen med skrapskador i plåten med Joe vid ratten och Jill i passagerarsätet. Skilsmässan blev en bitter ekonomisk uppgörelse i rätten, Bill segrade och kunde ensam behålla ”Stone Balloon”.

Men i valrörelsen var det ingen som orkade bry sig om Bill Stevenson och hans avslöjanden. Jill Biden är delstatens omtyckta passionerade lärare som är på väg att flytta in i Vita Huset.

ANNONS