Väljare i Nicosia röstar i parlamentsval i Cypern.
Väljare i Nicosia röstar i parlamentsval i Cypern. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Jämnt i Cypernvalet

Cyperns styrande parti leder Demokratisk samling leder mycket knappt enligt de första vallokalsundersökningarna. Kommunistiska Akel väntas få omkring en fjärdedel av rösterna i parlamentsvalet på den grekcypriotiska sidan av ön.

ANNONS

Vallokalsundersökningen som publiceras av Cyperns public servicebolag visar att president Nicos Anastasiades högerparti Demokratisk samling får mellan 24 och 28 procent av rösterna, medan Arbetarnas framstegspart (Akel) får 23–27 procent.

558 000 personer är röstberättigade, men bedömare har befarat lågt valdeltagande.

Korruption präglat val

Korruption i landet har varit en avgörande valfråga:

– Problemet med korruption gynnar de mindre partierna, men det spär också på antalet som stannar hemma. En stor del av väljarna är missnöjda med de etablerade partierna, säger politiske analytikern Christophoros Christophorou.

Förra årets försäljning av Cyperns så kallade gyllene pass gav medborgare i länder utanför EU möjlighet att köpa sig ett cypriotiskt pass för omkring 20 miljoner kronor, vilket gav köparna rätt att leva och resa fritt inom EU. Omkring tusen högt uppsatta ryska medborgare, flera av dem med starka kopplingar till Kreml, ska ha funnits med bland "kunderna".

ANNONS

Trött väljarkår

I efterspelet av passförsäljningen avgick talmannen och en parlamentsledamot.

– Väljarkåren är trött på det politiska etablissemanget och parlamentet, säger Hubert Faustman, professor i historia och politik vid universitetet i Nicosia.

– Folk är trötta på korruptionen i samhället, fortsätter han.

Bland de förväntade vinnarna i parlamentsvalet nämns högerextrema Nationella folkfronten (Elam) och De gröna.

Landets president, Nicos Anastasiades, har suttit på posten sedan 2013.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS