Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Giuseppe Conte talar med Matteo Salvini tätt bakom sig. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT
Giuseppe Conte talar med Matteo Salvini tätt bakom sig. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

Italiens premiärminister Conte avgår

I ett väntat drag i den italienska senaten meddelade premiärminister Giuseppe Conte att han kommer att avgå.
Allt pekar nu på att en ny regeringsbildning är möjlig – utan att ett nyval behöver hållas, enligt statsvetaren Fabio Cristiano.

Syrliga attacker haglade från premiärminister Giuseppe Conte i den italienska senaten på tisdagseftermiddagen.

Klockan 15 samlades senatens ledamöter – ditkallade för den misstroendeomröstning som vice premiärminister och Legaledaren Matteo Salvini utlyst mot premiärministern, och därmed sin egen regering, för runt två veckor sedan. Men på förhand spekulerades det i att Giuseppe Conte, den partilöse juridikprofessorn som handplockades till premiärministerämbetet efter valet förra året, i själva verket skulle avgå självmant.

Så blev det. Efter att ha kallat Salvini ansvarslös, opportunistisk, illojal och okunnig – medan Salvini satt bakom honom och gestikulerade, skakade på huvudet och himlade med ögonen – meddelade Conte sin avsikt att avgå.

Vid ett möte med president Sergio Mattarella på tisdagskvällen lämnade premiärministern in sin avskedsansökan. Mattarella har bett Conte att leda en övergångsregering medan han nu börjar sondera möjligheterna att bilda en ny regering.

Inget nyval

Den nuvarande krisen inleddes i början av augusti, när den omaka regeringskoalitionen mellan ytterhögerpartiet Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) brakade samman över en dispyt om satsningar på höghastighetståg. Salvini sade att regeringen saknade parlamentets stöd och krävde ett nyval – ivrig att slå mynt av Legas höga opinionssiffror.

Men Salvinis plan – att stjälpa sin egen regering med hjälp av ett misstroendevotum mot premiärministern Conte – har inte riktigt gått som smort.

Giuseppe Contes beslut att avgå självmant före en sådan omröstning innebär att premiärministern fortfarande är med i spelet, säger statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet.

– Conte avslutade med att säga: "Det återstår nu mycket att göra". Allt pekar på att en ny regering är möjlig och att Conte erbjuder sitt ledarskap för en sådan. Det står också tämligen klart att det nyval som Matteo Salvini vill ha är ute ur bilden.

Ny koalition

Den regering som skulle kunna efterträda den nuvarande koalitionen består av Femstjärnerörelsen, socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LEU).

Alternativet kallas "Ursularegeringen" – en nick till partiernas gemensamma hållning i valet av Ursula von der Leyen som EU-kommissionens ordförande, skriver Euronews.

Där finns visserligen en majoritet, säger Fabio Cristiano, men också starka inbördes ideologiska motsättningar.

– Femstjärnerörelsen skulle förmodligen missgynnas av ett sådant samarbete, eftersom deras politiska själ står i motsats till PD. Jag tror också att det finns starka krafter inom PD som inte vill ha Conte som premiärminister.

President Mattarella kommer att träffa partiledarna under onsdagen och torsdagen för att avgöra om det finns underlag till en ny regeringsbildning, eller om landet bör gå till nyval.

Salvini populistisk

I alla händelser torde Matteo Salvini nu ha all anledning att vara nervös. Om en ny regering är möjlig, och landet därmed inte går till nyval, kan den bombastiska inrikesministern förpassas till opposition.

– Det verkar som att Salvini har missbedömt möjligheterna för andra partier att bilda stabila regeringsalternativ. Han är svårt politiskt isolerad och allt fler väljare tycks anklaga honom för den här krisen, säger Fabio Cristiano.

Men Salvinis agerande kan också tolkas på ett annat sätt, tillägger han:

– Andra spekulerar om att det här var Salvinis plan; att kapitalisera på rollen i opposition, nu när Lega genomfört sina viktigaste reformer.

Fanny Hedenmo/TT

Inrikesminister, vice premiärminister och Legaledaren Matteo Salvini satt strax till vänster om premiärminister Giuseppe Conte när han meddelade att han avgår. Bild: Claudio Peri/AP/TT
Inrikesminister, vice premiärminister och Legaledaren Matteo Salvini satt strax till vänster om premiärminister Giuseppe Conte när han meddelade att han avgår. Bild: Claudio Peri/AP/TT

I fjolårets parlamentsval blev EU-kritiska Femstjärnerörelsen (M5S) den stora segraren med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också framåt och fick över 17 procent. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, men manglades fram under veckor av förhandlingar.

Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister medan de båda partiledarna fick andra ministerroller.

Oppositionen i Italien består i huvudsak av en rad småpartier samt mittenvänsterorienterade Demokratiska partiet (PD). PD tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd vid fjolårets parlamentsval då det tillsammans med sina fyra samarbetspartier fick ett stöd på 18,7 procent.

Men färska opinionssiffror från Politico, från 10 augusti, visar att situationen drastiskt har förändrats sedan valet 2018. Stödet för Salvinis Lega har vuxit till runt 37 procent, medan Femstjärnerörelsen har tappat till runt 18 procent. PD har också gått framåt, och siffran ligger idag på 23 procent.