Israel och Sverige – från klassisk badbild till iskyla

En klassisk badbild med Tage Erlander, Palme i storbråk, upptinandet med Göran Persson och så Margot Wallström som blev icke önskvärd i Israel. Relationerna mellan Sverige och Israel är som en bergochdalbana. I sju år pratade inte ländernas utrikesministrar med varandra. Men under måndagen och tisdagen besöker Sveriges utrikesminister Ann Linde Israel och Palestina. GP:s Arne Lapidus har valt ut nio speciella årtal i ländernas relation.

ANNONS
|
Avgörande år för Sverige-Israel

1948

grade crossed
Staten Israel bildas 1948, men relationerna med Sverige får en frostig start när judiska extremister samma år mördar den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte. Han försöker mäkla fred under det första arabisk-israeliska-kriget, men anses allmänt i Israel vara avogt inställd till landet. Det förekommer demonstrationer under parollen ”Stockholm är ditt – Jerusalem är vårt”.
Mordet på Bernadotte fördröjer det officiella svenska erkännandet av den nya staten till 1950. Israel gör en halvhjärtad utredning, Sverige visar sitt missnöje. Det blir en kortvarig kris, de svenska reaktionerna är relativt lågmälda och förbindelserna blir snabbt varma och hjärtliga.
Bilden från Folke Bernadottes begravning vid Gustav Vasakyrkan i Stockholm 1948.
Avgörande år för Sverige-Israel

1962

grade crossed
Höjdpunkten i vänskapen mellan Sverige och Israel symboliseras av en klassisk badbild från 1962 där den svenske statsministern Tage Erlander guppar som en kork i Döda havet. Samma år gör hans israeliska motsvarighet David Ben-Gurion ett besök i Sverige.
1950- och 1960-talen är en guldålder i de svensk-israeliska förbindelserna som präglas av värme och ömsesidigt utbyte. Den svenska fackföreningsrörelsen, kooperationen, frikyrkorna – alla välkomnar entusiastiskt den pånyttfödda judiska staten. De politiska partierna och allmänheten hyllar den enda demokratin i Mellanöstern som dessutom uppfattas vara kringränd av mordiska fiender. Samtidigt beundrar israelerna storögt den svenska välfärdsstaten.
Samma långa smekmånad pågår mellan Israel och den övriga västvärlden. Men den svensk-israeliska vänskapen blir extra stark eftersom båda länderna under många år styrs av sina statsbärande socialdemokratiska partier. Sverige får sitt första regimskifte i modern tid 1976, Israel ett år senare.
Avgörande år för Sverige-Israel

1967

grade crossed
Arabländerna trappar upp krigsretoriken mot Israel och hotar att utplåna landet. Det inringade Israel går till attack och vinner en överväldigande seger över grannländerna i det så kallade sexdagarskriget.
Israel lägger under sig stora arabiska områden.
Därmed börjar den kontroversiella ockupationen som pågår än i dag. Sverige och världen upptäcker palestinierna, Israel förlorar mycket av sympatin.
I Sverige accentueras skillnaden när Olof Palme 1969 efterträder Tage Erlander. Nu blir tonen en annan, svenska fördömanden haglar över Israels politik och palestiniernas rättigheter skjuts i förgrunden.
Palmes storgräl med israeliska socialdemokratiska ledare som Golda Meir blir legendariska. På bilden från 1958 syns Israels Golda Meir och David Ben Gurion, då utrikesminister respektive premiärminister, i förgrunden.
Avgörande år för Sverige-Israel

1975

grade crossed
Relationerna mellan Sverige och Israel går från kris till kris. Israel kallar 1975 hem sin Stockholms-ambassadör i protest mot att Sverige röstar för den palestinska rörelsen PLO i FN. Israels invasion av Libanon 1982 blir ett lågvattenmärke i förbindelserna.
Under 1980-talet fördjupar Sverige sina kontakter med PLO, utrikesminister Sten Anderssons självpåtagna medlarroll irriterar israelerna.
I stället blir det Norge, som åtnjuter förtroende hos båda parter, som lotsar fram Israel och PLO till det historiska Osloavtalet 1993.
Bilden är från den europeiska socialistiska konferensen 1975 som hölls på Haga slott utanför Stockholm, där partiledare från hela Europa deltog. Från vänster Yitzak Rabin, Israel, Willy Brandt, Västtyskland, Olof Palme, Sverige, Mario Soares, Portugal och Harold Wilson, Storbritannien.
Avgörande år för Sverige-Israel

1999

grade crossed
Göran Persson besöker Israel 1999 som första svenska statsminister sedan Erlanders berömda bad 1962. Han driver på egen hand igenom en svängning i den svenska politiken och tinar upp relationerna. Persson engagerar sig för upplysning om Förintelsen. Han försöker mäkla fred och är nära några gånger, men misslyckas som alla andra.
Bilden är från socialdemokraternas kongress i Västerås 2001 då Israels utrikesminister Shimon Peres var en av gästerna.
Avgörande år för Sverige-Israel

2011

grade crossed
Med allt mer nationalistiska högerregeringar i Israel ökar klyftan mellan de båda länderna på nytt under 2000-talet. Utrikesminister Carl Bildt i alliansregeringen blir impopulär i Israel när Sverige driver på EU att ändra sin policy om Jerusalems ställning i en riktning israelerna ser som propalestinsk.
Bildt kommer 2011 till Israel; det blir det sista svenska utrikesministerbesöket på tio år. Han är inofficiellt ”icke önskvärd” i Israel.
På bilden från 2007 syns Bildt i Jerusalem med Israels utrikesminister Tzipi Livni.
Avgörande år för Sverige-Israel

2014

grade crossed
Som sin första åtgärd erkänner den nya svenska S-regeringen 2014 en palestinsk stat. Inga andra EU-länder följer efter. Tidigare har ett antal blivande EU-länder gjort det innan de blir medlemmar i unionen.
Israels utrikesminister Avigdor Liberman (bilden) kallar det ”ett eländigt beslut”. Israel kallar hem sin ambassadör i protest mot erkännandet.
Avgörande år för Sverige-Israel

2016

grade crossed
Efter en lång rad kontroverser förklarar Israel 2016 officiellt att Margot Wallström inte är välkommen i landet. Då har Israel under 2015 bland annat protesterat mot vad de uppfattar som att hon kopplat terrordåden i Paris till den israelisk-palestinska konflikten och att hon talat om ”utomrättsliga avrättningar” under en våldsvåg i Israel och de palestinska områdena.
På bilden får Margot Wallström 2016 ta emot medaljen ”Grand star of the order of Jerusalem” från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.
Avgörande år för Sverige-Israel

2021

grade crossed
I september 2021 talar Israels nye utrikesminister Yair Lapid i telefon med Ann Linde, som har efterträtt Wallström 2019. Det är det första samtalet mellan ländernas utrikesministrar på sju år.
Inget ändras i sakfrågorna, men klimatet förbättras ytterligare när de utbyter vänliga ord på Twitter – och den 18 oktober träffar Linde de israeliska ledarna i Jerusalem, ett officiellt besök som ska följas av möten med de palestinska ledarna i Ramallah på Västbanken en dag senare. På bilden skakar Ann Linde hand med Israels president Isaac Herzog under måndagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS