Rök stiger efter en israelisk attack mot Gaza under lördagen, här sedd från södra Israel.
Rök stiger efter en israelisk attack mot Gaza under lördagen, här sedd från södra Israel. Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Israel: Kriget i Gaza har gått in i ny fas

Israel utökar sin markoperation i Gaza. Stridsvagnar och infanteri sänds in som understöd till massiva attacker från luften och till havs.
– Vi har gått in i nästa fas i kriget, säger Israels försvarsminister Yoav Gallant.

ANNONS
|

– I går kväll skakade marken i Gaza. Vi attackerade från luften och under jord ... instruktionerna till styrkorna är tydliga. Operationen pågår tills annat meddelas, fortsatte Gallant i ett uttalande som sändes på lördagen.

Gallants uttalanden tolkas som att markoffensiven gradvis trappas upp till att bli heltäckande i norra Gaza.

Fram till nu har markstyrkor gjort snabba, nattliga räder in i Gaza innan de återvänt till Israel. Nu stannar markstyrkorna kvar i Gaza, meddelar militären.

Den israeliska militären IDF varnar invånare i Gaza stad att området är ett "slagfält".

Träffat underjordiska mål

IDF uppger att 150 "underjordiska mål" har träffats under natten i norra Gaza, under Israels vedergällningsattacker mot terrorstämplade Hamas.

ANNONS

– Vi arbetar mot mål som vi har satt för oss själva och som har definierats för oss: Hamas upplösning, gränssäkerhet och en nationell ansträngning att få hem de bortförda, sade den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari på lördagsmorgonen enligt BBC.

I Hamas terrorattack i södra Israel för tre veckor sedan dödades omkring 1 400 människor enligt den israeliska regeringen. De flesta var civila.

Platserna som träffades under nattens attacker inkluderar "terrortunnlar, underjordiska stridsutrymmen och ytterligare underjordisk infrastruktur", heter det i ett uttalande från IDF.

Bland de dödade i Gaza finns enligt IDF Asem Abu Rakaba, ledare för Hamas luftattacker. På X, tidigare Twitter, skriver IDF att Abu Rakaba var en av dem som deltog i planeringen av Hamas terrorattack mot Israel.

Dödstalet stiger i Gaza

Enligt räddningstjänst i Gaza har hundratals byggnader förstörts. Attackerna beskrivs av invånare som de mest intensiva hittills under kriget. Dessutom har alla telekommunikationer med omvärlden slagits ut.

Enligt invånare ska ett sjukhus i Beit Lahia i nordligaste delen av Gazaremsan ha skadats av en granat och även området vid Gazas största sjukhus al-Shifa ska ha skadats. Israels militär har tidigare anklagat Hamas för att rörelsens milismän använt sjukhus i Gaza som bas för att "föra krig" mot Israel.

Dödstalet bland palestinier rapporteras ha stigit till 7 700, med ytterligare 377 dödade sedan fredag kväll, enligt hälsomyndigheterna i Gaza.

ANNONS

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, varnar för att det finns risk att tusentals fler civila dödas när Israel utökar markoperationen i Gaza.

"Psykologisk terror"

Hamas väpnade gren hävdar på lördagen att den är redo att släppa gisslan om Israel släpper alla palestinier som sitter i fängelser.

– Priset att betala för det stora antal fiendegisslan som vi har är att tömma (de israeliska) fängelserna på alla palestinska fångar, påstår talesperson Abu Obeida i ett uttalande som sändes av en Hamasstyrd tv-kanal.

Hamasledaren Yahya Sinwar har upprepat påståendet.

Israeliska militärens talesperson Hagari avfärdar det som "psykologisk terror" och säger att Israel på flera sätt arbetar för att befria gisslan.

Familjer till den israeliska gisslan som hålls av Hamas i Gaza kräver en förklaring från regeringen efter nattens intensiva attacker.

Netanyahu i möte med anhöriga

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru Sara har under lördagen träffat representanter från familjer till gisslan, rapporterar BBC.

– Vi kommer att utöva och uttömma alla möjligheter att hämta hem dem, sade premiärministern.

De anhöriga är arga över den "absoluta osäkerheten angående ödet för dem som hålls gisslan, och som också var föremål för de kraftiga bombningarna", skriver gruppen i ett uttalande.

Palestinier i Rafah flyr förödelsen.
Palestinier i Rafah flyr förödelsen. Bild: Hatem Ali/AP/TT
ANNONS