För tredje gången på mindre än ett år går israelerna till valurnorna. Det står mellan Benny Gantz och Benjamin Netanyahu, som står åtalad och väntar på en rättegång.
För tredje gången på mindre än ett år går israelerna till valurnorna. Det står mellan Benny Gantz och Benjamin Netanyahu, som står åtalad och väntar på en rättegång. Bild: Oded Balilty

Israel går till val igen – för tredje gången på ett år

Tel Aviv. Israel går till val för tredje gången på mindre än ett år och allt tyder på en jämn fight. Som kan leda till fortsatt politiskt dödläge – och kanske ett fjärde val inom kort.

ANNONS
|

Den israeliska valrörelsen är smutsigare än någonsin med häftiga personangrepp och massiv produktion av fake news i sociala medier. Samtidigt verkar väljarna mera likgiltiga än någonsin när de på måndag kallas till vallokalerna för tredje gången på elva månader.

Detta trots att det inte saknas dramatiska inslag kring valet. Donald Trump presenterade sin kontroversiella plan för israelisk-palestinsk fred nyligen. Och en korruptionsrättegång mot premiärminister Benjamin Netanyahu startar två veckor efter valdagen.

LÄS MER:Benny Gantz mamma räddades till Sverige från nazisterna

Netanyahu och hans högerparti Likud har en knapp ledning i mätningarna före oppositionsledaren Benny Gantz och dennes mittenparti Blåvitt. Med en intensiv slutspurt har Netanyahu lyckats egga upp sin väljarbas medan Gantz anhängare är mera måttfullt entusiastiska. Men inget tyder på att något block i parlamentet, knesset, får en klar majoritet.

ANNONS

– Netanyahu är en stor ledare. De tio år han har styrt har varit de bästa någonsin för Israel när det gäller ekonomi, säkerhet och internationella relationer, säger Noa Bukai, 34, fastighetsmäklare, som deltar i ett valmöte med Netanyahu i Tel Aviv.

TEL AVIV. Noa Bukai på valmöte med premiärminister Netanyahu i Tel Aviv. Håller upp ett flygblad med texten ”Likud. Röstar. Segrar!”
TEL AVIV. Noa Bukai på valmöte med premiärminister Netanyahu i Tel Aviv. Håller upp ett flygblad med texten ”Likud. Röstar. Segrar!” Bild: Arne Lapidus

– Jag stöder Gantz även om han inte är perfekt. Han är ett rimligt alternativ. Vi måste ha maktväxling, Netanyahu är korrumperad och extrem, säger Yigal Shekel, 57, ekonom, på ett valmöte med Gantz i Ramat Gan utanför Tel Aviv.

RAMAT GAN. Yigal Shekel på valmöte med oppositionsledaren Benny Gantz i Ramat Gan.
RAMAT GAN. Yigal Shekel på valmöte med oppositionsledaren Benny Gantz i Ramat Gan. Bild: Arne Lapidus

Israel gick till val i april och september förra året. Men ingen lyckades bilda regering. Mycket tyder på att dödläget fortsätter och leder till ett nytt val senare i år. Under tiden leder Netanyahu en övergångsregering.

Rättegång närmar sig

Benjamin Netanyahu är – eller borde vara – hårt trängd. Den 17 mars ska han infinna sig i rättssalen i Jerusalem, åtalad på tre punkter för korruption. Men det nu verkligen går till rättegång tycks inte påverka väljarna i nämnvärd omfattning. Styrkeförhållandena har knappast ändrats.

Ungefär hälften av israelerna vill få bort honom, men den andra halvan ifrågasätter anklagelserna. Och anser att han är utsatt för en konspiration av ”etablissemanget” där poliser, åklagare och domare spelar en central roll. Det är åsikter som Netanyahu underblåser allt sedan de första anklagelserna kom för några år sedan.

ANNONS

För att få bort åtalet mot Netanyahu från den politiska dagordningen bedriver Likud en intensiv smutskastningskampanj mot Benny Gantz. Han utmålas som mindre tillräknelig, ohederlig affärsman och möjlig att utsätta för sexuell utpressning. Samt som en fara för landets säkerhet, vilket fick Gantz, tidigare ÖB utnämnd av Netanyahu, att gå i taket.

– Netanyahu, se mig i ögonen. Du ljuger, du sprider falska rykten, du splittrar landet. Du förgiftar Israel, sade oppositionsledaren i ett tv-sänt uttalande.

För eller emot

Det mesta handlar om personer också i detta tredje val, inte om ideologi. För eller emot Netanyahu, det är frågan. Gantz är oerfaren och inkompetent, enligt Netanyahu. Netanyahu är en fara för demokratin, en israelisk motsvarighet till Turkiets Erdogan, säger Gantz.

Storpolitiska frågor som Donald Trumps fredsplan, ”århundradets deal”, har försvunnit från dagordningen. Planen var en present till Netanyahu i valrörelsen, ett argument för bosättarna på Västbanken att rösta på Likud och inte på partier ännu längre högerut. Men när det framgick att Trump trots allt inte gav Israel klartecken att omedelbart annektera stora delar av Västbanken, svalnade entusiasmen.

Premiärministern reser land och rike runt och eldar sina anhängare. Den nu 70-årige politikern lever upp och i varje valkampanj. ”Som en Duracellkanin”, skrev en israelisk kommentator.

ANNONS

Gantz är mera ”tillbakalutad”, saknar utstrålning. Han tilltalar dem som vill ha ett mera ”normalt” politiskt liv utan Netanyahu teatraliska utspel.

På ett valmöte med Gantz på Yahalom-teatern i Ramat Gan intill Tel Aviv är lokalen långt ifrån fullsatt. Hejarklacken ropar ”Här kommer Israels näste premiärminister!”, men publiken är mera återhållsam.

– Jag stöder Gantz. Han verkar trovärdig jämfört med den korrumperade Netanyahu. Gantz har bra politik vad gäller försvar, ekonomi och hälsovård, säger Amir Tat, 50, försäljningschef från Ramat Gan, som är på plats med dottern Lihi, 16.

Temperaturen är högre på Netanyahus valmöten. I södra Tel Aviv, ett av Likuds starka fästen, trängs och köar människor utanför eventlokalen Lee för att komma in och lyssna på ledaren.

– Ekonomin blomstrar, monopolen har brutits, säkerheten har förbättrats. Netanyahu är på rätt väg även om det finns risk för ett fjärde val. Jag tror inte på anklagelserna mot honom, han blir frikänd precis som Trump, säger Ksenia Safronsky, 38, som driver sportklubbar för barn i Tel Aviv,.

Möteslokalens närmaste grannar är ”Grinsteins bildelar” och ”Landrover serviceverkstad”. ”Likudanhängare, gå och rösta! Segern hänger bara på er”, står det på en stor skylt.

På andra sidan gatan demonstrerar ungdomar från Blåvitt. De bär plakat med texter som ”Nej till lagbrytare” och ”Mutbrott, bedrägeri, trolöshet”, alltså Netanyahus tre åtalspunkter.

ANNONS

Kan bli vågmästare

Men den viktigaste personen i valet är inte de två huvudkandidaterna utan Avigdor Liberman, ledare för ett mindre parti som främst företräder invandrare från före detta Sovjet. Han har tidigare alltid stått till höger, nu profilerar han sig som motståndare till de ortodoxt judiska partierna – och väntas få en vågmästarroll mellan blocken.

BAT YAM. Olka Eidelman på valmöte med vågmästaren Avigdor Liberman.
BAT YAM. Olka Eidelman på valmöte med vågmästaren Avigdor Liberman. Bild: Arne Lapidus

Många av Libermans anhängare är på plats när han framträder i kommunala hörsalen i Bat Yam, en förstad till Tel Aviv med många ryskspråkiga invånare. Där är också många av Likuds supportrar som häcklar honom och kallar honom ”förrädare” som sviker högern.

– Det finns ingen ledare som Liberman i Israel. Han är den ende högerliberalen. Han står emot de ortodoxa. Vi vill inte ha religiöst tvång, vi vill ha kollektivtrafik och öppna affärer på sabbaten, vi vill att också de ortodoxa ska göra militärtjänst, säger Olka Eidelman, 43, kommunaltjänsteman från Bat Yam, som deltar i mötet.

Arne Lapidus rapporterar från Israel och de palestinska områdena för Göteborgs­-Posten.
Arne Lapidus rapporterar från Israel och de palestinska områdena för Göteborgs­-Posten. Bild: Arne Lapidus

Fakta: Tredje valet

Israel väljer nytt parlament, knesset, den 2 mars. Det är tredje valet på elva månader. I de två senaste valen lyckades inget block få en majoritet av de 120 platserna i knesset.

HÖGERN/RELIGIÖSA

• Likud (samling). Mångårigt regeringsparti som lett högerkoalitioner. Ledare: Benjamin Netanyahu.

• Yamina (till höger). Allians mellan högerpartier och religiösa. Ledare: Naftali Bennett.

• Shas. Ortodoxt parti stött av orientaliska judar. Ledare: Aryeh Deri.

• Förenad Tora-judendom. Ortodoxt parti stött av ashkenasiska (europeiska) judar. Ledare: Yaakov Litzman.

MITTEN/VÄNSTERN

• Blåvitt. Mittenparti och det främsta oppositionspartiet. Ledare: Benny Gantz.

• Arbetarpartiet (i allians med vänsterpartiet Meretz). Det tidigare statsbärande socialdemokratiska partiet. Ledare: Amir Peretz.

• Förenade listan. Allians mellan fyra arabiska partier. Ledare: Ayman Odeh.

VÅGMÄSTARE

• Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem). Antireligiöst högerparti, främst stött av invandrare från f d Sovjet. Ledare: Avigdor Liberman

ANNONS