Israel bordade finska fartyget Estelle

ANNONS
|

Israelisk militär omringade fartyget cirka 30 sjömil från Gaza på lördagen.

–Omkring klockan 10.15 svensk tid talade jag med vår talesperson Dror Feiler ombord på Estelle, han såg då fem eller sex israeliska örlogsfartyg som omringat skeppet, berättade Ship to Gazas mediesamordnare Mikael Löfgren.

–Kort därefter började maskerade soldater att borda fartyget och mycket kort därefter bröts vår förbindelse och den var inte möjlig att återuppta, sade Löfgren.

En talesperson för Israels armé uppgav för AFP att ingen skadats vid händelsen.

–Som ett resultat av deras ovilja att samarbeta och efter att de ignorerat uppmaningar att ändra kurs togs beslutet att borda fartyget och ta det till Ashdods hamn, sade talespersonen.

ANNONS

Svenska ambassaden i Israel uppges ha fått löfte om att träffa de svenskar som omhändertagits. Enligt den information som UD fått från Ship to Gaza befann sig elva svenskar ombord. Sverige ville träffa svenskarna så fort fartyget kom i land, vilket enligt

AFP skedde drygt tio timmar efter att skeppet bordats.

–Men det har vi fått nej på. Vi kommer att få träffa dem först senare, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.

Bland passagerarna finns riksdagsledamoten Sven Britton, religionsvetaren Mattias Gardell och författaren Maria-Pia Boëthius.

–Vår ambassadpersonal kommer att träffa dem så fort det är möjligt, prata med dem och undersöka hur de mår och vilken hjälp de behöver. Det blir nästa steg, säger Mats Samuelsson.

Israels beslut att borda aktivistfartyget möttes av fördömanden från flera håll på lördagen.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som själv seglat med Estelle under en av dess etapper, ansåg Israels agerande vara "djupt beklagligt", medan Socialdemokrater för Tro och Solidaritet kallade händelsen för ett "nytt piratdåd av israelisk militär".

ANNONS