Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

IS förbjuder burka

Efter att en burkaklädd kvinna dödat två IS-jihadister har nu terrorgruppen förbjudit klädesplagget.

Det var efter att en burkaklädd kvinna dödat två jihadister som terrorgruppen gjorde den oväntade vändningen, det skriver International Business Times. IS har nu förbjudit klädesplagget i norra Irak, efter att tidigare ha straffat kvinnor som inte har täckt sina ansikten och sitt hår på allmänna platser.

Därför får nu burkaklädda kvinnor inte vistas inne i IS-kontrollerade områden i Mosul. I grannlandet Syrien straffas kvinnor fortfarande ifall de inte använder plagget.

Det ska ha varit i Al-Shirqat söder om Mosul som den dödliga attacken mot de två jihadisterna skedde. Efter händelsen började terrororganisationen varna sina krigare om att burkaklädda kvinnor kan vara farliga.

En källa till tidningen ska ha sagt:

- En beslöjad kvinna med pistol dödade två medlemmar ur ISIS som stod vid en vägspärr i Shirqat. Händelsen överraskade organisationen som utfärdade en varning för liknande attacker.

Det var i början av augusti som den syriska staden Manbij befriades ur IS våld. Islamiska staten tog kontroll över staden för två år sedan. Efter befrielsen sågs kvinnor bränna de heltäckande kläder de tvingades bära medan män rakade av sig skäggen, och flera rökte cigaretter vilket var strikt förbjudet under IS skräckvälde.

- Jag känner glädje och det är som en dröm. Jag kan inte tro det; jag kan inte tro det. Saker som jag sett har ingen sett, sa en kvinna i Manbij enligt Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.