Leo Varadkar lämnar parlamentsbyggnaden i Dublin sedan han valts till premiärminister för andra gången.
Leo Varadkar lämnar parlamentsbyggnaden i Dublin sedan han valts till premiärminister för andra gången. Bild: Brian Lawless/AP/TT

Irland växlar premiärminister

ANNONS
|

Irland växlar premiärminister från Fianna Fail-partiets Micheál Martin till Fine Gael-partiets Leo Varadkar, i enlighet med det avtal om delat ledarskap som slöts mellan de två center-högerpartierna i samband med valet 2020.

Det är andra gången som Leo Varadkar tar över premiärministerposten. 43-årige Varadkar sticker ut som en av Irlands yngste ledare genom tiderna, men också genom att hans pappa är född i Indien och att han lever som homosexuell i det mycket katolska och konservativa landet.

Hans första tid på premiärministerposten, 2017–2020, präglades av Storbritanniens utträde ur EU, samt covidpandemin där Varadkar som har läkarbakgrund började arbeta inom vården en gång i veckan samtidigt som han ledde landet.

ANNONS

Micheál Martin blir nu landets vice premiärminister, en post som Varadkar hade fram tills nu.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS