176 personer uppges ha omkommit i flygplanskraschen i Iran under onsdagsmorgonen.
176 personer uppges ha omkommit i flygplanskraschen i Iran under onsdagsmorgonen. Bild: Ebrahim Noroozi

Iran vägrar lämna ut svarta lådorna

176 personer miste livet i den katastrofala flygolyckan utanför Teherans internationella flygplats under onsdagsmorgonen. Nu uppger chefen för Irans civila luftfartsmyndighet, Ali Abedzadeh, enligt Reuters att man inte kommer att lämna ut de svarta lådorna som säkrats efter kraschen till flygtillverkaren Boeing.

ANNONS
|

Uppgifterna som både Reuters och CNN hänvisar till kommer från den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Mehr och i ett uttalande ska Ali Abedzadeh uppge att det råder oklarheter kring vilket land Iran ska lämna över de svarta lådorna till för att dess innehåll ska kunna analyseras.

"Vi kommer inte att lämna den svarta lådan till tillverkaren eller Amerika", uppgav Ali Abedzadeh i uttalandet enligt CNN.

Enligt Abedzadeh kommer innehållet i de svarta lådorna istället att analyseras i landet där olyckan ägde rum, det vill säga Iran, i enlighet med den Internationella civila luftfartsorganisationens (ICAO) regler. Ali Abedzadeh uppger också att utredare för Ukraina kommer att delta i processen.

ANNONS

Flygplanet, en Boeing 737, flögs av Ukrainas nationella flygbolag Ukraine National Airlines, och kraschade enligt internationella nyhetsbyråer tidigt på onsdagsmorgonen kort efter att det lyft från Teherans internationella flygplats i Iran mot destinationen Kiev.

Ombord på planet ska det ha funnits 176 personer och UD har bekräftat att flera svenska medborgare sannolikt finns bland dödsoffren.

I ett tidigt uttalande efter olyckan uppgav den ukrainska ambassaden i Iran att preliminära uppgifter tydde på att kraschen orsakats av ett motorhaveri, vilket uteslöt att kraschen orsakades av en raketattack eller en terrorhandling.

LÄS MER:Flygexperten: ”Flygplanstypen beprövad – tidigt att slå fast teknikproblem”

Tidigare versioner inte "officiella"

I ett senare uttalande från ambassaden skriver man att tidigare uttalanden inte är "officiella".

"Informationen om orsaken till flygplanskraschen kommer klargöras genom haverikommissionen. Uttalanden om anledningen till kraschen före kommissionens beslut är inte officiella", heter det nu.

Under en presskonferens som hölls i Kiev under onsdagsförmiddagen meddelade också Ukrainas premiärminister Oleksiy Honcharuk enligt CNN att det är för tidigt att uttala sig om varför planet kraschade.

Oleksiy Honcharuk berättade också att Ukraina har ställt en förfrågan om att få delta i den Iran-ledda utredningen som har inletts för att klarlägga orsaken till kraschen.

På en direkt fråga under presskonferensen angående spekulationer om att planet kraschat till följd av ett det blev träffad av en missil svarade premiärministern enligt CNN:

ANNONS

"Alla versioner före den officiella slutsatsen är bara manipulation".

ANNONS