Tiotusentals människor i den iranska staden Ahvaz deltar i en begravningsceremoni för toppgeneralen Qassem Soleimani som dödades av USA i fredags.
Tiotusentals människor i den iranska staden Ahvaz deltar i en begravningsceremoni för toppgeneralen Qassem Soleimani som dödades av USA i fredags. Bild: Morteza Jaberian/AP/TT

Ordkrig eskalerar medan döde Soleimani sörjs

Hot och mothot haglar mellan Washington och Teheran medan den dödade iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis hedras i Iran och Irak. Amerikanska baser i Gröna zonen i Bagdad utsätts åter för bombardemang.

ANNONS

Sent på söndagen besköts stadsdelen Gröna zonen i Iraks huvudstad åter med raketer. I den kraftigt befästa stadsdelen ligger amerikanska militärbaser, myndighetsbyggnader och många ambassader.

Det finns ännu inga rapporter om att någon skadats av beskjutningen, rapporterar Reuters.

Förutom granatbeskjutning, som också utfördes på lördagskvällen, har dödandet i en amerikansk drönarattack av Qassem Soleimani och ledande irakiska milismän, ännu inte följts av nya stridshandlingar eller vedergällningsaktioner.

Både Soleimanis hemland Iran och Irak har utlyst tre dagar av landssorg. Tiotusentals, om inte fler, följer olika ceremonier när hans kista visas upp.

EU-ledare enas

Oron för att fredagens attack mynnar ut i en okontrollerbar våldsspiral i Mellanöstern präglar omvärldens reaktioner.

ANNONS

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och den brittiske premiärministern Boris Johnson säger att de tillsammans ska verka för att "minska spänningarna" i Mellanöstern, rapporterar AFP.

Uppgiften kommer från Merkels talesperson, som säger att förbundskanslern talat i telefon med kollegerna i Paris och London.

Men medan maning om lugn riktas till aktörerna USA och Iran, så svarar deras ledare med löfte om attacker och hämnd.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att USA redan pekat ut militära mål i Iran:

"Låt det här vara en varning att om Iran slår till mot några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, så har vi riktat in oss på 52 iranska platser (som representerar de 52 amerikanska gisslan som togs av Iran för många år sedan), några på väldigt hög nivå och av vikt för iransk kultur".

"Terrorist i kostym"

Irans arméchef Abdolrahim Mousavi avfärdar Trumps hot som ett försök att avleda världsopinionen "från den avskyvärda och orättfärdiga handling som de har gjort".

"Trump är en terrorist i kostym. Han kommer väldigt snart att lära sig av historien, ingen kan besegra den stora iranska nationen och kulturen", skriver Irans informationsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi.

Colin Kahl, tidigare rådgivare till förre presidenten Barack Obama, tonar ned betydelsen av det Trumps hot.

ANNONS

"Jag har svårt att tro att Pentagon skulle ge Trump alternativ till mål som inkluderar kulturella platser", skriver han på Twitter.

Soleimanis kropp fördes tidigt på söndagsmorgonen till staden Ahvaz i sydvästra Iran, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna. Där har tiotusentals människor samlats för att sörja och hylla honom.

"Död åt Amerika!" ropar deltagare i manifestationen och håller upp bilder på Soleimani.

USA hotar att slå mot 52 mål i Iran. På bilden från 1998 avfyras en kryssningsrobot från en jagare under USA:s och Storbritanniens bombning av Irak.
USA hotar att slå mot 52 mål i Iran. På bilden från 1998 avfyras en kryssningsrobot från en jagare under USA:s och Storbritanniens bombning av Irak. Bild: US Navy/AP/TT
ANNONS