Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif utlovar hämnd efter att USA beordrat ett anfall som dödade den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif utlovar hämnd efter att USA beordrat ett anfall som dödade den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani. Bild: Ebrahim Noroozi

Iran lovar kraftfull hämnd efter Soleimanis död

Iran hotar med en hämnd efter det att generalen Qassem Soleimani dödats i ett raketanfall beordrat av president Donald Trump. I USA är reaktionerna på presidentens attack blandade.

ANNONS
|

Enligt nyhetsbyrån AFP lovar Irans president Hassan Rouhani att hämnas det amerikanska anfallet.

– Det råder inget tvivel om att Iran och andra fria länder i regionen kommer att hämnas för det här fruktansvärda brottet från kriminella Amerika, säger han i ett uttalande enligt AFP.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, varnar också för hämndaktioner efter nattens attack i Bagdad där generalen Qassem Soleimani dödades.

LÄS MER:"Trump har gått från hot till handling"

Khamenei utlyser landssorg

”En kraftig hämnd väntar de brottslingar som har hans blod på sina händer”, skriver han på Twitter.

Ayatolla Ali Khamenei hyllar också Qassem Soleimanis ständiga sökande efter Gud och konstaterar att han för sina "outtröttliga ansträngningar" genom åren nu har belönats med martyrskap. Han utlyser också tre dagars landssorg och skriver att den heliga kampen, jihad, efter det kommer att återupptas med en ännu större kraft än tidigare.

ANNONS

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif kallar på Twitter de amerikanska styrkorna för terrorister och skriver att USA bär ansvaret för en farlig eskalering länderna emellan. Även Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei varnar för hämndaktioner i ett inlägg på Twitter.

LÄS MER:Iransk toppgeneral dödad på order från Trump

Kallar USA för terrorister

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif skriver på Twitter att USA bär ansvaret för en extremt farlig eskalering mellan länderna och kallar de amerikanska styrkorna för terrorister.

Enligt nyhetsbyrån Reuters varnar även Mohsen Reazaei, tidigare befälhavare för de iranska styrkorna, för en "kraftfull hämnd" på USA.

LÄS MER:Oljepris rusar efter raketattack

Murphy oroad över konsekvenserna

I USA är reaktionerna på attacken blandade.

Den demokratiske senatorn Chris Murphy skriver på Twitter att Qassem Soleimani visserligen var en fiende till USA, men att han dödats kan äventyra fler amerikanska liv.

"En anledning till att vi inte avrättar utländska politiska ledare är att vi inser att det är en åtgärd som kan leda till att fler, inte färre, amerikaner dödas", skriver han.

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden är också oroad över vad attacken kan leda till.

– President Trump slängde precis dynamit på elden. Iran kommer att svara. Vi står på randen till en mycket stor konflikt i hela Mellanöstern, säger han in ett uttalandet enligt nyhetssajten Omni.

Demokraten Eliot Engel, ordförande i representanthusets utrikesutskott, är enligt AFP kritisk mot att kongressen inte blev informerad om Trumps planer på att döda Soleimani.

ANNONS

Haley stolt över Trump

Raketattacken i Bagdad ”utfördes utan att kongressen informerades eller konsulterades”, skriver han i ett uttalande.

USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley är däremot stolt över president Trump, för att han gör "det rätta".

På Twitter skriver hon att Qassem Soleimani var "en ärketerrorist med amerikanskt blod på sina händer" och att det som hänt borde "applåderas av alla som vill ha fred och rättvisa".

ANNONS