Indiens skräck: Ny dödlig svamp sprider sig

Både den svarta och vita svampen har spridits i det svårt coronadrabbade Indien under våren. Nu har även en gul variant dykt upp – och experter varnar för att denna variant är ännu farligare, skriver Times of India.

ANNONS
|

Experter befarar att den gula svampen kan slå hårdare mot kroppen än de svarta och vita varianterna, som sedan tidigare sprids i landet.

Till skillnad från de andra två attackerar den gula svampen kroppens inre organ direkt och orsakar allt från minskad aptit, letargi och viktnedgång till svårläkta sår, insjunkna ögon och i allvarliga fall organsvikt.

LÄS MER:Hög smitta i fängelser – fångar kan prioriteras i vaccinkön

Det är därför kritiskt att människor söker vård så snart de upptäcker symptom. Rapporter gör gällande att behandling med läkemedlet Amphotericin B kan vara effektiv. I värsta fall är infektionen dödlig.

Enligt Times of India ska det första fallet av den gula svampen ha upptäckts i staden Ghazia i delstaten Uttar Pradesh. I dagsläget har runt 8 000 fall konstaterats i landet.

ANNONS

Dålig hygien hjälper svampen att sprida sig

Likt andra infektioner är dåliga sanitetsförhållanden en grogrund för spridning. Även multisjuka och människor som äter immunitetsdämpande medicin löper högre risk att infekteras.

Tidigare i maj rapporterades att den svarta svampen, som tillhör svampsläktet mucor, har upptäckts hos sårbara patienter i Indien den senaste tiden – bland dem flera med covid-19. Enligt tidningen Financial Express har 10 000 fall konstaterats hittills.

LÄS MER:Över 300 000 coviddöda i Indien

Svampen orsakar den mycket ovanliga och potentiellt livshotande infektionen mukormykos, med symptom som feber, rodnad kring ögon och näsa och i allvarliga fall blodblandade kräkningar.

Patienter som får vård sent riskerar att förlora synen och i sällsynta fall har läkare varit tvugna att operera bort den infekterades käkben för att undvika att svampen spridit sig till hjärnan.

Landet har 300 000 döda i corona

Läkaren misstänker nu att ökningen av mukormykos, med en 50-procentig dödlighet, beror på de steroider som används för att vårda allvarligt sjuka coronapatienter.

Steroiderna verkar förvisso minska den skada som kroppens immunsystem tar när det ska bekämpa coronaviruset. Men steroiderna minskar även immuniteten, som verkar bidra till ökningen av svampinfektionen.

LÄS MER:Försvunnen man hittat död inuti dinosauriestaty

Även den vita svampen har upptäckts i Indien den senaste tiden, och likt den svarta varianten trivs den bäst bland mögel och i dåliga hygienförhållanden. Den vita svampen har inte spridits lika fort som den svarta, men de liknar varandra, både vad gäller symtom och de potentiellt ödesdigra konsekvenserna vid sen behandling.

ANNONS

Spridningen av de olika svampinfektionerna sker parallellt med en svår tredje smittovåg i Indien. På måndagen passerade antalet döda i coronaviruset 300 000 personer. Smittspridningen har de senaste veckorna eskalerat och sjukvården är på många håll svårt överbelastad med brist på syrgas och andra viktiga läkemedel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS