Ryssarna saknar tydligen sina Ikeaprodukter sedan företaget stängde sina verksamheter i Ryssland. Men nu kan det bli lagligt med andrahandsimport av möbeljättens varor.
Ryssarna saknar tydligen sina Ikeaprodukter sedan företaget stängde sina verksamheter i Ryssland. Men nu kan det bli lagligt med andrahandsimport av möbeljättens varor. Bild: Mikhail Metzel

Ikea hamnar på rysk importlista

Ikea hamnar på en lista med varumärken som kan ”parallellimporteras” till Ryssland, oavsett vad varumärket självt anser om saken. Importlistan är ett sätt för Ryssland att fortsätta erbjuda utländska produkter till sina invånare, trots västs sanktioner.

ANNONS
|

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina infördes en rad sanktioner mot landet och västliga butiker och varumärken började lämna Ryssland. Ett av de företag som valde att stänga sina butiker i landet var Ikea. Trots det kan ryssarna även i framtiden kunna köpa Ikeavaror på hemmaplan. Ikea har nämligen hamnat på listan för ”parallellimport”.

I juni 2022 infördes en ny lag i Ryssland, i syfte att kunna fortsätta erbjuda utländska varor till invånarna. Lagen om parallellimport tillåter en sorts andrahandsimport från länder som redan har tillstånd att sälja de importerade varorna. På det sättet kan varor från företag som inte levererar till Ryssland i stället importeras från exempelvis Kazakstan.

ANNONS

”Saknar verkligen deras produkter”

Nu har det ryska handels- och industriministeriet utökat listan, med bland annat leksakstillverkarna Hasbro och Mattel, samt Ikea, rapporterar ryska Izvestija.

– Ikea är det som ryssarna efterfrågar mest, eftersom våra konsumenter verkligen saknar deras produkter. Dessutom är resterna som sålts i Ryssland redan slut, säger Michail Burmistrov, vd för analysfirman Infoline-Analyst, till Izvestija.

Ryssland försöker främja inhemsk produktion, och har därför främst öppnat för parallellimport av varor som ryska tillverkare ännu inte klarar av att ersätta. Enligt handels- och industriministeriet kommer Ikeaprodukter att finnas till försäljning i slutet av maj eller början av juni.

Förutom Ikea ingår bland andra kosmetika- och parfymmärkena Kerastase och Yves Saint Laurent, samt Logitech och Nintendo i den utökade parallellimportlistan, skriver Izvestija.

LÄS MER:Blodiga strider när Bachmut håller ut

LÄS MER:Ryska soldater: Super för att kunna döda

ANNONS