Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hundratals lastbilsförare i protest mot vaccinpass

En lastbilskonvoj reser genom stora delar av Kanada. Chaufförerna protesterar mot nya vaccinkrav. ”Convoy for Freedom 2022” startade i söndags och väntas nå sin slutdestination på lördag, rapporterar Vancouver Sun.

I slutet av veckan väntas de lastbilsförare som deltar i frihetskonvojen nå den kanadensiska huvudstaden för att fortsätta protesterna mot landets nya vaccinkrav.

Protesterna grundar sig i ett nytt federalt mandat som kräver att kanadensiska lastbilsförare som återvänder till Kanada måste sitta i karantän om de inte kan visa upp ett giltigt vaccinpass. Samtidigt avvisas vaccinerade amerikanska lastbilschaufförer vid den kanadensiska gränsen, något man menar slår hårt mot landets leveranskedja.

Tusentals chaufförer ska ansluta

En crowdfunding-sida som skapats för att täcka utgifter som bränsle, mat och logi under resan har samlat in mer än 1,6 miljoner dollar. På plats i Ottawa väntas mellan 5 000 och 10 000 ytterligare lastbilschaufförer från hela landet ansluta sig till demonstrationerna, skriver Vancouver Sun.

LÄS MER: De protesterar mot krav på vaccinpass

Innan det nya beslutet togs i mitten av januari klassades lastbilschaufförer som samhällsviktiga i Kanada, och undantogs då från landets karantänsregler.

Den kanadensiska regeringen har kommenterat protesterna och säger att det inte finns några planer på att backa i frågan. I ett gemensamt uttalande i början av veckan sade flera ministrar att vaccin är det "mest effektiva verktyget för att minska risken för covid-19 och för att skydda folkhälsan”.

18 000 färre förare

I normala fall passerar omkring 120 000 förare gränsen till Kanada på en regelbunden basis. Eftersom vaccinationsgraden i branschen speglar det nationella genomsnittet på ungefär 85 procent räknar man med att ungefär 18 000 kanadensiska förare inte kommer att kunna passera gränsen efter införandet av den nya lagen.

Canadian Trucking Alliance har uttalat sig om protesterna och menar att branschen inte stöttar några demonstrationer på ”allmänna vägar, motorvägar och broar”.

LÄS MER: Alkohol och cannabis – bara för vaccinerade

LÄS MER: Spädbarn bland ihjälfrusna vid Kanadas gräns

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.