Apotekare i Irans huvudstad Teheran. USA:s sanktioner mot landet har lett till brist på bland annat mediciner. Arkivbild.
Apotekare i Irans huvudstad Teheran. USA:s sanktioner mot landet har lett till brist på bland annat mediciner. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Humanitär kanal till sanktionstyngt Iran

En ny kanal för humanitärt stöd till Iran, som har stor brist på bland annat läkemedel mot cancer, har testats av Schweiz. USA:s omfattande sanktioner mot Iran har hindrat även humanitära varor eftersom internationella banker haft svårt att genomföra transaktioner med landet.

ANNONS

Den första transaktionen – på 2,3 miljoner euro för cancermediciner och mediciner för organtransplantation – har genomförts inom ramen för projektet, som varit under uppbyggnad sedan 2018. Läkemedlen har redan anlänt, meddelar USA:s särskilda sändebud för Iran.

Enligt Schweiz kan den så kallade humanitära kanalen öppnas upp helt inom några månader.

Mat, mediciner och andra livsnödvändiga varor omfattas inte av Washingtons sanktioner, som infördes efter president Donald Trumps beslut att lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran 2018. Men sanktionerna har hindrat banker från att genomföra transaktioner med Iran.

Klartecken från USA

Det schweiziska projektet, där Genèvebaserade banken BCP och läkemedelsproducenten Novartis deltar, har fått klartecken av USA.

ANNONS

På torsdagen meddelade det amerikanska finansdepartementet att sanktionerna utökas. Nu omfattas även Irans atomenergiorgan och dess befattningshavare. Ryska och kinesiska bolag som arbetar inom den iranska kärnenergisektorn omfattas dock inte, då deras närvaro anses göra det svårare för Iran att utveckla kärnvapen.

Undertecknades 2015

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att undvika att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot hävda internationella sanktioner. Överenskommelsen gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

Sedan USA lämnat avtalet har Iran, med hänvisning till skrivningar i JCPOA, frångått vissa av landets åtaganden.

ANNONS